Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Melida Rebronja: Mladima je potrebno vraćanje na prave vrijednosti

Jedna izvanredna pojava koju njeguje Kulturni centar već godinama unazad je manifestacija Festival stvaralaštva mladih.

Sve vrvi i pulsira damarom mladosti u Novom Pazaru za vrijeme održavanja Festivala.

Organizovati ovakav jedan festival, koji angažuje dvadesetak škola, nekoliko predškolskih ustanova i njihovih najtalentovanijih učenika – svojevrstan je dječji praznik.

Svojevrstan je lucidno izabran put da se djeca sklone sa ulice, da se bar na trenutak skrajnu od telefona i umjesto virtuelnog odaberu stvarni život u kome i te kako učestvuju.

Koliko su nam djeca talentovana vidimo tek kad na scenu stupe sigurnim, odvažnim korakom, riječju, muzičkom bravurom.

Tada se vidi i sa koliko ljubavi nastavnici, njihovi mentori sebe daju za ovu vannastavnu aktivnost za koju nisu ni banku plaćeni. Troše svoje vrijeme, ulažu svoju ljubav, znanje i afinitete kako bi svi zajedno što bolje predstavili svoju školu.

I zaista je sjajno koliko je energije koja defiluje gotovo mjesec dana cijelim gradom. Kreiraju se i šiju najljepši kostimi za skečeve, postavljaju maštovite scene za male-velike glumce, širi se rapsodija talentovanih muzičkih, plesačkih i folklornih slika.

I nisu angažovani samo djeca i nastavnici, škole i kulturne institucije. Ono što ovu paradu mladosti i talenata čini još važnijom je i angažovanost roditelja. Cijela porodica se okupila oko svojih mezimaca. Oblače ih, daju im podršku i vesele se dječijim uspjesima.

Iako je Festival takmičarskog karaktera, ono što najviše raduje je da među nastavnicima nema sujete.

Svi se raduju pobjedama i uspjesima, ali jednako uživaju u novim iskustvima koje im pruže kolege i đaci iz drugih škola. Takvo ponašanje izraz je ljudske zrelosti i divne etičnosti koja se i djeci plasira kao važna.

A ko zna. Ne bi bio prvi put da se baš sa tih dasaka ukaže put nekom djetetu, koji ovdje otkrije i razvije svoj talenat. Festival prerasta u rasadnik budućih kulturnih poslenika naše stvarnosti i mnogo je razloga da ga podržimo.

U moru dešavanja, ne baš uvijek sjajnih, festival je lijep primjer da život ima i drugu stranu medalje. Onu sjajniju.

Autorka teksta je Melida Rebronja, profesorica bosanskog i srpskog jezika u Gimnaziji u Novom Pazaru.

Stavovi autora u rubrici “Slobodno o svemu” ne odražavaju nužno uređivačku politiku portala Free media.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti