Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Mešihat IZ: Izjave o obmani neprimerene i štetne

Mešihat Islamske zajednice (IZ) u Srbiji smatra neprimerenim, nepotrebnim, tendencioznim i štetnim izjave određenih stranačkih funkcionera o navodnoj obmani ove zajednice od strane lokalne vlasti u Novom Pazaru po pitanju restauracije Altun-alem džamije.

Oni su saopštili da restauracija ove džamije teče u skladu sa potpisanim ugovorom, planiranom dinamikom i zakonskom procedurom, a sve uz uzajamnu aktivnost i uvažavanje svih faktora koji su uključeni u ovaj projekat, na čijem čelu je IZ.

Kako su naveli, IZ je imala presudan uticaj i uvid u svim dosadašnjim realizovanim i planiranim aktivnostima.

“Nema sumnje da će radovi biti povereni onima koji imaju iskustva za ovakvu vrstu građevinskih zahvata. Razlog tome jeste što se kompletan posao vrši pod nadzorom više kompetentnih faktora, uključujući, pored IZ i Zavod za zaštitu istorijskih spomenika”, navode u ovom saopštenju u Mešihatu.

Oni su pozvali sve bošnjačke partije u Sandžaku i pojedince da se uključe i daju doprinos realizaciji ovog, ali i svih drugih projekata koji su u toku.

Istakli su da rukovodstvo Mešihata IZ i ulema znaju i nikada neće zaboraviti šta je ko od političara iz Sandžaka i Beograda nameravao, govorio i radio prema njima pre godinu, pet, 10, 15 ili 30 godina.

“Dobro znaju sve one koji su pomagali projekte IZ i njenu odbranu, kao i one koji su na nju nasrtali od devedesetih godina, posebno 2007. godine, čiji se odnos prema njoj nije promijenio ni danas. IZ, sa svojom ulemom, vernicima i aktivistima, uvek je bila dovoljno jaka da se odupre svim ranijim pokušajima obmane, otimanja ili ugrožavanja Zajednice, tako da ne postoji sumnja da će isto to i danas učiniti, kada se za to ukaže potreba”, piše u saopštenju Mešihata.

Kako tvrde, oni nisu politička organizacija, da to nikada nisu bili, te da niko od političara i političkih partija nema ekskluzivno pravo da ih prisvaja i drugima uskraćujući pravo da im pripadaju.

“IZ, njena ulema i vernici su kroz različite periode davali podršku određenim političkim subjektima, kako bi se odbranili od nasrtaja i ambicija drugih političkih subjekata, koji su bili na vlasti, da je ugroze, uskrate slobodu i autonomnost i pretvore u servis svoje političke organizacije. U tom cilju, davala je podršku osnivanju novih nacionalnih i političkih organizacija kada je to bilo neophodno, ali i imala dovoljno snage i hrabrosti da onima koji su se o nju ogrešili ili je bezuspešno pokušavali ugroziti, iz političkih ili verskih krugova, pa shvatili da je to pogrešan put, otvori svoja vrata i primi u svoje okrilje”, navode oni.

Zaključuju da su rukovodstvo IZ, njena ulema i džematlije najpozvaniji su da brinu o njoj, te da oni najbolje znaju kako da zaštititi njene interese, ali i da govore o njenoj ugroženosti, ukoliko postoji, te da to ne smeju činiti političke organizacije i stranački funkcioneri.

Podsećamo, potpredsednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Edin Numanović nedavno je izjavio da će IZ u Srbiji biti jaka i stabilna, te da će “prepoznati sve zlonamerne političke tendencije i uspešno se odbraniti od njih”.

“IZ je danas snažna i jaka, jedna od važnijih institucija u Sandžaku, koja je nastavila da niže uspehe i razvija infrastrukturu i projekte. Međutim, svedoci smo da organizovana kriminalna grupa, koja ima upliva u vlasti u Novom Pazaru, pokušava da se približi IZ, što predstavlja širenje i trgovinu uticajem”, kazao je Numanović.

On je ocenio da ta grupacija sada “pokušava da manipuliše sredstvima koja su namenjena IZ”.

“Naime, sredstva koja su obećana za rekonstrukciju i restauraciju Altun-alem džamije nisu uplaćena IZ, kako je to običaj prema drugim crkvama i verskim zajednicama, nego gradu Novom Pazaru, koji će direktno izvoditi radove i raspolagati novcem, što smatram nepravdom. Vlast se vara ako misli da je IZ naivna i da će da nasedne na ovako proste kriminalne igre“, rekao je tada Numanović.

Ukupna vrednost restauracije Altun-alem džamije iznosi 67,1 milion dinara, od čega će Ministarstvo turizma i omladine izdvojiti 56 miliona dinara, dok će Grad Novi Pazar sa 11,1 milion dinara finansirati konzervatorski i stručni nadzor.

Podsećamo da su 19. maja ove godine ministar turizma i omladine Husein Memić, gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac i predsednik Mešihata IZ u Srbiji Mevlud Dudić potpisali Sporazum o saradnji na rekonstrukciji, sanaciji i restauraciji ove džamije, koja će biti završena za 18 meseci.

A.Bajrović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti