Novi Pazar
-4°C

Mešihat: Na aerodromima diskriminacija žena sa hidžabom

Mešihat Islamske zajednice (IZ) u Srbiji pozvao je danas vernike da bojkotuju aerodrome „Konstantin Veliki“ u Nišu i „Morava“ u Kraljevu, dok njihovi nadležni javno ne obećaju da će prekinuti “neprofesionalno i diskriminatorsko” ponašanje službi sigurnosnih protokola prema muslimankama sa hidžabom.

Iz Mešihata je saopšteno da već duže vreme dobijaju žalbe vernica odevenih u skladu sa islamskim propisima i članova njihovih porodica zbog neugodnosti koje su preživeli na ovim aerodromima.

“Prilikom aerodromskih provera isključivo se žene sa hidžabom izdvajaju iz kolona i vode u kabine na detaljan pretres. Tamo se od njih traži skidanje hidžaba, a u nekim situacijama i skidanje delova odeće. Od ovakvog ophođenja nisu bile pošteđene ni zvanične službenice IZ”, navodi se u ovom saopštenju.

U Mešihatu ističu da su u proteklom periodu više puta komunicirali sa aerodromskim upravama i službama i ukazali im na ovo ponižavanje i diskriminisanje po verskoj i nacionalnoj osnovi.

“Uprkos obećanjima da se takva praksa neće ponavljati, ovih dana dobili smo niz novih žalbi od strane vernica koje su se suočavale sa istim problemom. Odbacujemo neprimrena obrazloženja da je to, navodno, uobičajena sigurnosna procedura u svetu, iz razloga što se takva ne primenjuju na beogradskom ili bilo kom drugom aerodromu u svetu”, tvrde u Mešihatu.

Oni su javno tražili od nadležnih uprava policije i aerodroma hitnu reakciju i prekidanje pomenute prakse, a od najviših državnih organa osudu tendencioznog ponašanja i pomoć u rešavanju ovog problema, a da će u suprotnom biti prinuđeni da pokrenu sva raspoloživa pravna sredstva da bi zaštitili elementarna prava vernika u Srbiji od bilo kog oblika diskriminacije.

A.Bajrović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti