Novi Pazar
-4°C

Mešihat pozvao liste da prevaziđu političke razlike i zajedno formiraju BNV

Mešihat Islamske zajednice (IZ) u Srbiji pozvao je danas sve liste koje su na nedavnim izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) osvojile određeni broj vijećnika da prevaziđu međusobne političke razlike i da se shodno osvojenom broju mandata dogovore o zajedničkom formiranju ovog nacionalnog organa.

U otvorenom pismu upućenom bošnjačkim političkim partijama i nosiocima lista, koje je potpisao predsednik Mešihata, muftija Mevlud Dudić, navodi se da bi formiranje jedinstvenog BNV-a bio važan u nizu koraka koje je potrebno preduzeti kako bi se ostvarilo narušeno jedinstvo IZ.

„Bošnjački nacionalni savet se mora izdići iznad dnevno-političkih potreba i borbe i ne sme biti produžena ruka političkih partija u njihovom političkom delovanju, a imajući u vidu činjenicu da se na različitim listama mogu naći kvalitetni i stručni kadrovi u oblastima koje su u nadležnosti Vijeća. Smatramo da je u ovom trenutku za Bošnjake u Sandžaku i Srbiji presudno važno da postoji koncenzus u pogledu funkcionisanja ovog organa, čiji rad se tiče svih Bošnjaka“, navodi se u ovom pismu.

Dodaje se da je broj onih građana koji nisu glasali alarmantan i da ukazuje na njihovi ogorčenost i neslaganje sa dosadašnjim odnosom politike prema BNV.

“Sastav BNV, osoba koja će ga voditi, kao i svi drugi izabrani funkcioneri u različitim sektorima moraju pokazati puno poštovanje prema IZ, kao temeljnoj i najvažnijoj instituciji Bošnjaka i svih pripadnika islama u ovoj državi. Pomagati joj, ne napadati je i ne ugrožavati, konsultovati je i partnerski delovati u važnim pitanjima i prilikom donošenja odluka koje se tiču i dugoročno utiču na život i budućnost Bošnjaka na ovim prostorima“, navodi Mešihat IZ u Srbiji.

A.Bajrović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti