Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Mladi i kultura u Novom Pazaru

Novi Pazar važi za grad mladih, ambicioznih i talentovanih mladih ljudi, a nas je zanimalo koliko dostupni kulturni sadržaji zadovoljavaju njihove potrebe.

Da li su nove generacije uopšte zainteresovane da posećuju kulturne događaje?

Jedna od sagovornica portala Free media, Sabina Rovčanin kaže da je najviše zanimaju promocije knjiga i izložbe, ali da da se takvi događaji ne najavljuju na adekvatan način.

„Više puta mi se dešavalo da za neki događaj saznam kada se već završio. Volela bih po tom pitanju nešto konkretnije preduzme, jer nisam jedina koja ovo misli, mnogi zaista propuste te događaje upravo zbog toga“, rekla je Sabina.

Njena sugrađanka Muaza Demirović kaže da često ide u bioskop i da je zadovoljna izborom filmskog programa.

„Volela bih češće da posećujem Galeriju Multimedijalnog centra, jer često ima dobrih izložbi. Sviđa mi se što amateri dobijaju šansu da prezentuju svoja dela, a neke od baš takvih izložbi sa posetila“, ističe Muaza.

U novopazarskom muzeju „Ras“ kažu da im je veliki deo programa usmeren ka mladima, kroz različite posete i radionice.

Direktor ove ustanove Elmir Habibović ističe za naš portal da ih je ove godine posetilo preko 750 mališana iz ovdašnjih predškolskih ustanova.

„To je veoma važno, jer muzeji igraju jednu ključnu ulogu u obrazovanju. Prošle godine smo imali saradnju sa Školom za dizajn, tako da su njihovi učenici mogli da dođu ovde da uče u ambijentu koji je posticajan, kreativan, a koji može da im pomogne da se razijaju i to je dalo dobre rezultate“, rekao je Habibović.

On dodaje da mladi mogu da se uključe kroz razne aktivnosti, tokom kojih se trude da publika koja dolazi dobija više informacija.

„Često organizujemo radionice koje se konkretno tiču mladih. Prošle godine smo imali zanimljive radionice iz etnologije, ove godine ćemo imati iz arheologije i istorije, gde će deca učiti o svojoj kulturi i svom identitetu. Imaćemo i nekoliko interesantnih izložbi, ali i jedan interesantan međunarodni projekat koji se zove Stećek lend. Taj projekat organizuje Instutut iz Beograda i kulturne ustanove iz Sarajeva, a podrazumeva prikazivanje stećaka iz čitavog Balkana na moderan i avangardan način“, rekao je Habibović.

On je pozvao mlade da što češće posećuju muzej, kao mesto koje razvija radoznalost i želju za učenjem.

I u Kulturnom centru u Novom Pazaru kažu za naš portal da su poslednjih godina nastojali da osavremene i oplemene prostor, te da ono što već imaju bude pristupačno i madima.

Urednica programa za tradiciju, dječiji program i amaterizam Hasna Ziljkić smatra da je privilegija ovdašnjih mladih ljudi što ta  scena nije namenjena samo za profesionalce, nego i za amatere.

„Oni to prepoznaju i koriste, jer je naša scena prilagođena za izvedbu svih mogućih scenskih programa, dakle i za balet, operu, koncerte, folklorne asamble. Mi se trudimo da tokom godine sve te sadržaje zastupimo. Takođe, ono čime želim da se pohvalim jeste da uprava Kulturnog centra ne postavlja pitanja mladima koji su sadržaji“, kaže Ziljkićeva.

Ova kulturna ustanova već 14 godina oraganizuje Festival stvaralštva mladih, čiji cilj je upravo da kroz različite takmičarske forme uključi što više ovdašnjih školaraca.

„Nadam se da Festival pomaže i podstiče uključivanju mladih u kulturu i kulturne sadržaje, jer tu imamo glumu, solo pevanje, horsko pevanje, folklor, kazivanje poezije i ostalo. Festival je takmičarskog karaktera, ali i motiviše mlade da budu sve bolji i bolji“, zaključila je Ziljkićeva.

M. Numanović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti