Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Moda Novopazarki nekada i sada

Bez obzira na finansijske mogućnosti ili profesiju kojom se bave žene u Novom Pazaru oduvek su pratile modu, volele dobru garderobu i lepo oblačenje.

Sa pojavom interneta dobile su mogućnost da im najnovija svetska moda bude dostupnija, a nekada su je uglavnom pratile preko domaćih i stranih ženskih časopisa, koje su međusobno razmenjivale.

Novopazarska krojačica i kreatorka Zlata Ćorović Džigal kaže da je ranije većina žena šila garderobu, a da su samo retke mogle sebi da priušte kupovnu u radnjama.

Ona smatra da je kvalitet današnje garderobe na znatno nižem nivou nego nekada.

„Sada se za svaku svečanost kupuje nova haljina, a nekada su žene šile prema mogućnostima jednu ili dve haljine. Jedna haljina se nosila na više svečanosti, kao što su priredbe, vašari i svadbe. Iako se ta haljina nosila više puta, bila je toliko očuvana i kvalitetna kao da ste je prvi put obukli. Za neveste smo takođe šile haljine, dimije i celu sprema, jer nije bilo mogućnosti da se kupi. Buduće mlade tačno su znale šta žele da sašiju, a danas je toliki izbor da su one postale neodlučne“, priča Zlata za naš portal.

Iako se moda tokom godina i vekova menjala, pojedini komadi garderobe se vraćaju i ponovo postaju moderni.

„Moja krojačka karijera počela je ’70-tih godina i traje do dan danas. Tokom tog perioda šila sam različite modele i često se iznenadim kada mi neko donese neki model za šiće, jer se sećam da je bio ranije takođe moderan. Na primer traperice, tokom ’70- tih godina šila sam ih i za žene i za muškarce. Danas mi se dešava da mi neko donese traperice na popravku i pita me da li znam to da uradim, a ne zna koliko sam ih u životu sašila“, kaže kroz osmeh Zlata.

Ona dodaje da je nekada bila privilegija biti dizajner, jer je najteže bilo uraditi konstrukciju jednog modela, a da danas svako menja modu kako mu odgovara i na „čudan“ način želi da bude unikatan.

„Kardigan je sada postao moderan i vidim da se oblači na različita veselja, a ranije se nosio kao ogrtač preko pidžame, do kupatila i nazad. Današnje kreacije su po meni izašle van svih normi, sve je postalo kičasto, sa šljokicama i sjajem, nema razlike da li žene idu u grad ili na svadbu. U moje vreme znalo se šta je za svečanost, a šta za oko kuće“, primećuje Zlata.

Novopazarska krojačica i dizajnerka Zlata Ćorović Džigal ovim poslom se bavi od 15. godine, kada je kurs šivenja završila u Bagatu.

„Od malena me je privlačilo šiće i svaki slobodan trenutak sam provodila kod komšinice koja je šila u svojoj kući. U to vreme nam nisu dali da se školujemo, ali sam ja bila uporna u svojoj zamisli i plačući sam otišla i upisala Bagat. Nakon tromesečnog kursa sašila sam sebi haljinu sa postavom. Potom sam šila suknje A kroja, koje su tada bile moderne, a nakon toga i haljine. Tada garderoba nije bila dostupna kao sada, nego su se kupovali materijali i šila sam razne stvari i tkala“, priča Zlata za portal Free media.

Ona se danas više bavi prepravkama, jer je garderoba nekvalitetna, tako da uglavnom sređuje kupljene modele.

Ponosna je na činjenicu da joj veliki broj žena priča da i dalje nosi haljine koje im je ona šila pre 30 godina ili da su je pozajmljivale rođakama i komšinicama, a da izgledaju kao da su sada sašivene.

„Sada svi gledaju kako da zarade na kreacijama, a ne da urade nešto kvalitetno. Pretrpani su nam ormari garderobom, a kada imamo neku svečanost jurimo da kupimo nešto novo, što bude lošije od onoga što već imamo. Sve pare koje zaradimo bacamo na nepotrebne stvari, misleći da će nam to doneti sreću, a sreća nije u materijalnim stvarima“, zaključila je Zlata.

Njena ćerka, Samira Džigal krenula je majčinim stopama, pa se krojačkim zanatom bavi već 25 godina.

Ona ističe da danas žene najviše traže klasične i jednostavne modele, dok su ranije volele da kopiraju poznate ličnosti.

„Nekada smo imali tri kanala i pratile su se muzičke emisije. Najupečatljivije mi je bilo da ukoliko gostuje Lepa Brena, sutra bi žene dolazile da im šijemo model haljine koji je ona imala na sebi. Danas ima i mnogo pokrivenih žena koje dolaze da im sašijemo klasične modele, dugu, širu i ravnu haljinu. Za muškarce je interesantno to što i oni danas nose uske stvari, pa se muški modeli pantalona i farmerica ne razlikuju mnogo od ženskih“, priča nam Samira.

Samira Džigal

Ona je svesna činjenice da je danas šiće neisplativo, odnosno da je gotova  garderoba u buticima i radnjama znatno jeftinija.

„Ja se bavim uglavnom prepravkom garderobe, jer je praktičnije i traženije. Kreiranje modela je komplikovanije i oduzima mnogo vremena za samo šiće i neophodne probe“, kaže Samira.

Na naše pitanje šta je danas najpopularnije kod maturantkinja ona odgovara da su to „sirena haljine“.

„Smatram da svaki modni kreator treba da ceni svoj rad, ali mislim da se preteruje sa cenama. Nije u redu da cena jedne maturske ili svečane haljine iznosi koliko i profesorska plata. Svi bi mi voleli da zaradimo preko noći velike pare, ali smatram da to nije način“, zaključila je Samira.

M. Jovičić

Tekst je nastao u okviru projekta „Slobodni mediji za slobodne građane“, koji sprovodi Free media. 

Projekat se realizuje u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD a administrira Media i Reform Centar Niš. Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove MRCN i Ambasade SAD već isključivo autora.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti