Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Muderizović: Nasilje nad ženama ne smemo površno shvatati

Predsednica prethodnog saziva Saveta za rodnu ravnopravnost u Novom Pazaru Banina Muderizović je rekla je danas da nasilje nad ženama ne smemo površno shvatati.

Ona je nakon projekcije dokumentarnog filma “Bolji čovek” i razgovora sa mladima na temu porodičnog i partnerskog nasilja nad ženama, koje je organizovala Akademska inicijativa “Forum 10“ rekla da je prema dostupnim podacima u Srbiji poslednjih 10 godina 300 žena izgubilo život, a samo ove godine ubijeno je njih 27.

Ovaj događaj je organizovan za učenike ovdašnjih srednjih škola, a u okviru Globalne kampanje "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama".

“U Novom Pazaru srećom nemamo smrtnih ishoda . Mi smo dva dana ranije razgovarali sa učenicima osnovnih škola na temu borbe protiv nasilja nad ženama i devojčicama, ali i uopšte nad manjim grupama koje su nezaštićene. Inače, ovo su naše aktivnosti koje su dogovorene još u septembru ove godine“, rekla je Muderizovićeva.

Film “Bolji čovek“ govori o dvoje mladih koji žive zajedno i u čijoj vezi se pojavljuje i porodično nasilje koje rezultira njihovim razilaženjem, ali i sposobnošću da nakon  izvesnog vremena mogu da razgovaraju o ovom problemu.

U okviru ove kampanje do 10. decembra biće održane različite aktivnosti od projekcije dokumentarnih filmova, debata, stručnih obuka, predavanja, kao i izložbi u okviru “Muzeja nasilja” iz Beograda.

Aktivnosti se organizuju uz podršku Grada Novog Pazara, Ministarstva kulture i ambasade Kanade.

A.Bajrović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti