Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

MUP: Malverzacijama omogućili dobijanje diploma medicinskih sestara

Inspektori Odeljenja za borbu protiv korupcije UKP, u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom, uhapsili su danas osam osoba koje se sumnjiče da su malverzacijama omogućile dobijanje diploma u okviru Srednje škole „Nikola Tesla“ u Novom Pazaru.

Kako je saopšteno iz policije, među uhapšenima su i odgovorne osobe u ovoj školi B. D. (49) i A. D. (52) iz Novog Pazara, zbog postojanja sumnje da su izvršili krivično delo trgovina uticajem, kao i J. A. (37) odgovorno lice „Centra za obrazovanje i stručno osposobljavanje“ DOO Jagodina.

Policija je zbog postojanja sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja uhapsila I. S. (71), odgovorno lice ove škole, dok se S.A. (40), M. A. (37), A. Đ. (38) i S.P (31) terete za krivično delo falsifikovanje isprave, a za isto krivično delo krivična prijava u redovnom postupku biće podneta protiv dve ženske osobe, od 55 i 27 godina.

U policiji sumnjaju da je J. A. u toku 2021. i 2022. godine, korišćenjem svog dugogodišnjeg poslovnog i prijateljskog odnosa, osumnjičenima B. D. i A. D. dala obećanje upisa novih učenika u Srednju školu „Nikola Tesla“ iz Novog Pazara, da oni posreduju kod I. S. da učenici S. A., M. A., A. Đ., S. P., kao i dve ženske osobe starosti 55 i 27 godina, bez ispunjavanja uslova propisanih zakonom, steknu diplomu srednje stručne spreme, obrazovnog profila medicinska sestra – tehničar i medicinska sestra – vaspitač.

“I. S. je, kako se sumnja, po nalogu B. D. i A. D. svojim potpisom overavao kao istinite zapisnike o polaganju ispita, svedočanstva i diplome za navedene učenike, iako je znao da oni ne ispunjavaju uslove propisane zakonom, na koji način im je pribavio korist u vidu sticanja diplome srednje stručne spreme. S. A., M. A., A. Đ.,S.P., kao i još dve osobe starosti 55 i 27 godina su, kako se sumnja, tako nabavljene diplome imali nameru da upotrebe, iako su znali da ih nisu stekli na zakonit način”, navode u policiji.

Osumnjičenima J. A., B. D., A. D. i I. S. je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu, dok će osumnjičeni S. A., M. A., A. Đ. i S. P., takođe uz krivičnu prijavu biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

A. Bajrović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti