Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

MUP: Nećemo menjati uslove konkursa

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije uvređeno je izjavama pojedinih predstavnika bošnjačke nacionalne manjine, jer “za vatrogasce nacionalna, verska ili rodna pripadnost nikada nisu, niti će ikada biti uslov za prijem u porodicu, najhrabrijih i najhumanijih ljudi”.

Oni su u saoštenju za javnost naveli da se među 1.849 kandidata koji nisu prošli selekciju za prijem na obuku vatrogasno- spasilačku jedinicu nalaze i Srbi, Mađari, Rumuni, pripadnici drugih nacionalnosti, ne samo Bošnjaci.

“Drago nam je što se svake godine veliki broj mladih ljudi prijavljuje na Konkurs za prijem novih pripadnika vatrogasno-spasilačkih jedinica. Ove godine se na Konkurs za prijem 300 polaznika obuke prijavilo sedam puta više kandidata, čak 2.149 građana Srbije svih nacionalnosti”, navodi se u ovom saopštenju.

Kako ističu njihove buduće kolege čeka izuzetno teška i zahtevna obuka, koja traje 17 nedelja, u toku koje će se na ozbiljan test staviti njihova psihofizička izdržljivost.

“Zato su uslovi konkursa izuzetno strogi i zahtevni i zato ih Sektor za vanredne situacije i MUP ni ubuduće neće menjati. Kriterijumi konkursa i način selekcije su prilagođeni zahtevima struke, a ne političkim zahtevima pripadnika Bošnjačkog nacionalnog veća ili bilo koje druge političke strukture”, zaključuju se u saopštenju.

Predsednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Jasmina Curić ranije je rekla da je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin uvredio Bošnjake izjavom da se kandidati za vatrogasce biraju na osnovu sposobnosti, a ne nacionalnoj pripadnosti.

A. Bajrović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti