Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Na lokalitetu Latinska crkva otkriveno 26 grobova

Tokom zaštitnih arheoloških iztraživanja prethodne nedelje na lokalitetu Latinska crkva, u naselju Postenje, otkriveno je 26 grobova iz perioda srednjeg veka i osmanskog perioda, saznaje portal Free media.

Osim toga, na ovom devastiranom lokalitetu pronađeni su ulomci keramičkih posuda, nakit, novčići, nadgrobne ploče i komadi fresaka.

Istraživanja će do kraja aprila sprovoditi arheolozi Muzeja “Ras”, u saradnji sa Republičkim zavodom za zaštitu spomenika kulture.

U Muzeju navode da otkriveni nalazi potvrđuju korišćenja ovog prostora od praistorije do kraja 17. veka.

Podsećamo, početkom oktobra prošle godine jedan od vlasnika parcele na kojoj se nalazila Latinska crkva iz 14. veka sa grobljem, samoinicijativno organizovao rušenje svih ostataka na lokalitetu, sa planom da izgradi auto plac, a pod pritiskom javnosti inspektori su zatvorili ovo gradilište.

Nekoliko dana nakon toga uznemireni građani objavili su na društvenim mrežama fotografije sa ljudskim kostima, za koje su tvrdili da su nastale nedaleko od ovog arheološkog lokaliteta, na jednom zemljanom nasipu pored puta.

Latinska crkva u Postenju udaljena oko 400 metara severno od Petrove crkve, a bila je spomenik kulture o kojoj je brinuo Zavod za zaštitu spomenika Srbije. Ostaci crkve otkriveni su 1982. godine i nazvana Latinska crkva, a na osnovu karakteristika živopisa naučnici su došli do zaključka da je izgrađena u prvoj polovini 14. veka.

A.Bajrović

Foto: Muzej “Ras”

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti