Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Na maturu bez automobila

Učenici završnih razreda novopazarskih srednjih škola učestvovali su danas na tribini "Na maturu bez automobila", koju u okviru istoimene kampanje realizuju Agencija za bezbednost saobraćaja i Savet za bezbednost saobraćaja Novog Pazara.

Predstavnik ove agencije Veljko Ćurčić kaže da u saobraćaju najčešće stradaju mladi, te da je cilj tribine da ih informišu o rizicima nebezbednog ponašanja u saobraćaju i načinima kako ih izbeći.

„Novi Pazar je grad mladih i ima potrebu da ovakve edukacije organizuje češće tokom godine, ne samo kada je period maturskih proslava. Podaci pokazuju da godišnje oko 100 mladih u Srbiji izgubi život, a svakog vikenda skoro dvoje“, rekao je on.

Predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja Vahidin Melajac smatra da se kroz ovu vrstu edukacije mladi ljudi preventivno štite.

„Prisutan je veliki broj budućih maturanata, što me naročito raduje, jer to ukazuje na visok nivo svesti, koja je glavni temelj za sve ono što planiramo u budućnosti da uradimo“, rekao je on.

Novi Pazar je jedan od 60 gradova u Srbiji u kojima se ova kampanja organuzuje, a pokrenuta je 2014. godine, na inicijativu nastavnika i učenika jedne škole u Kragujevcu, kako bi se sprečilo ponavljanje tragičnog incidenta koji se desio tokom jedne maturske, kada je grupa maturanata stradala u saobraćajnoj nesreći vraćajući se sa proslave.

Anketa koja je prošle godine sprovedena među mladima starosti 18 i 19 godina, a koji su prisustvovali tribinama, pokazala je da se njihovi stavovi “pre i posle” prilično razlikuju.

Za 11 odsto više mladih je spremno da veže pojas napred, za 17 odsto više mladih neće da se vozi sa pijanim vozačem, a za 22 odsto više njih ne razgovarala mobilni telefonom u toku vožnje.

A.Bajrović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti