Novi Pazar
-4°C

Nacionalni savet Goranaca organizuje Gora fest

Nacionalni savet Goranaca održaće u subotu, 16. septembra, u Beogradu manifestaciju "Gora fest" u cilju podizanja nacionalne svesti kod pripadnika te nacionalne manjine, kroz promovisanje goranskih običaja, tradicije i gastronomije.

Predsednik ovog saveta Amir Kajkuš rekao je za portal Free media da je cilj te manifestacije da se prekine sa stereotipizacijijom, stigmatizacijijom i pretpostavkama o Gorancima.

“Imamo mnogo toga da pokažemo iz svoje kulture i običaja, jer, na kraju krajeva, Goranci postoje već 10 vekova. Plan je da se ovom manifestacijom postavi kamen temeljac koji bi neke stvari promenio u procesu intelektualizacije Goranaca. Na manifestaciji će biti muzičara i autora koji će na goranskom jeziku pevati i recitovati pesme, a biće i nekoliko štandova na kojima će biti nekoliko narodnih umotvorina; od narodne nošnje, slika, pa sve do poslastica. To je nešto po čemu su Goranci i poznati”, rekao je Kajkuš.

Kao razlog za odabir Beograda za lokaciju na kojoj će “Gora fest” biti održan, Kajkuš je naveo činjenicu da u tom gradu živi najveći broj Goranaca, ali da je plan da se od sledeće godine ta manifestacija, između ostalog, održi i u Novom Pazaru.

Napomenuo je da će se manifestacija održati na otvorenom i da će tematski asocirati na tradicionalne događaje Goranaca koje se početkom maja održavaju u Gori.

Na pitanje našeg portal kako ocenjuje rad Saveta nakon devet meseci od njegovog osnivanja, Kajkuš je odgovorio da je očekivao da će naići na mnogo više problema, i da zahvaljujući podršci koju dobijaju od Goranaca, pobleme lakše rešavaju.

Sednica Saveta za nacionalne manjine u Vladi Republike Srbije

“Sve vreme smo bili podržani od velikog broja Goranaca i taj broj stalno raste. Kako su upoznati sa načinom, metodom i svrhom delovanja Nacionalnog saveta Goranaca, ljudi sve više zovu i daju nam podršku uz koju lakše rešavamo probleme”, ocenio je Kajkuš.

On je istakao da im je posebno važno to što ih predstavnici stranih ambasada, ali i relevantnih državnih institucija uvažavaju i uključuju u listu sagovornika tokom zvaničnih poseta Novom Pazaru.

Sastanak sa ambasadorom EU Emanuelom Žiofreom

Kajkuš kaže da sa Bošnjačkim nacionalnim vijećem (BNV) i Nacionalnim savetom Aškalija imaju “definitivno najbolju saradnju”, dok je ona sa ostalim nacionalnim savetima “jako dobra”. Pohvalio je i saradnju sa Ministarstvom za ljudstva i manjinska prava i društveni dijalog.

On je dodao da taj manjinski organ radi na projektima prevashodno u formiranju kulturno-umetničkog društva, pisanju monografije o Gorancima, kao i knige o njihom istorijatu.

N. Šehović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti