Novi Pazar
-4°C

Nasufović: Ramazanski post je milost i olakšanje

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) Srbije Sead Nasufović rekao je danas da post nije kazna ili teret, već milost i olakšanje, a pre svega šansa da budemo pravi ljudi.

On je u ramazanskoj poruci vernicima da ovaj Ramazan dočekujemo tužni zbog svih stradalih u zemljotresima u Turskoj i Siriji, ali i zbog neprestanih stradanja naših komšija u Ukrajini.

“Čovečanstvo danas živi između ekstremnog straha i daleke nade, baš kao siromah koji izlazi iz zime bez životnih zaliha, a još nema proleća da išta proklija, a kamoli da zrene. Tako biva kod čovek zaboravi na Boga, pa onda Bog učini da čovek zaboravi na samoga sebe”, rekao je Nasufović.

On je vernicima poželeo da sa čvrstim imanom zaposte, a da iz Ramazana izađu od greha očišćeni, zajedno sa porodicama, prijateljima i komšijama.

“Post svojom lepotom otvara srce, da ono progovori, da dođe do punog izražaja. Zato verujemo da je pravi postač vrlo drag u susretu sa svima, da je darežljiv prema potrebitom i da je na usluzi svakome kome je pomoć potrebna. To znaju oni koji su post osetili svim svojim bićem”, rekao je Nasufović.

Za muslimanske vernike večeras sa zalaskom sunca počinje Ramazan, najvažniji i najsvetiji mesec islamske vere, a prvi dan posta je sutra, u četvrtak 23. marta.

Na kraju Ramazana muslimani slave Bajram, koji je ove godine u petak, 21. aprila 2023. godine.

A.Bajrović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti