Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Nije održana sednica Skupštine grada

Sednica Skupštine grada Novog Pazara, koju su ranije tražili odbornici opozicionih Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka i Stranke pravde i pomirenja (SPP), danas nije održana zbog nedostatka kvoruma.

U skupštinskim klupama bili su samo odbornici ovih partija, dok se oni iz vladajuće većine, Sandžačke demokratske partije (SDP) i Srpske napredne stranke (SNS) nisu pojavili.

Na dnevnom redu lokalnog parlamenta trebao je da bude izveštaj gradonačelnika Nihata Biševca u vezi sa preduzetim i planiranim preventivnim, operativnim i drugim merama na zaštiti života i imovine građana Novog Pazara od poplava.

Odbornik SPP Edin Numanović ocenio je na konfrenciji za novinare da je nedolazak odbornika vladajuće većine “čin bežanja od odgovornosti prema građanima“.

„Oni se nisu pojavili na sednici Skupštine grada koju su zakazali, u terminu koji je njima odgovarao, što je presedan. Bilo je važno da se ova sednica održi da bismo pokazali odgovornost. Mi kao opozicija imamo odgovornost da pitamo i da tražimo objašnjenja za sve što se dešava u ovom grada, a u prethodnom periodu bilo je mnogo razloga za pozivanje na odgovornost“, rekao je Numanović.

On je istakao da je vlast trebala da iskoristi ovu sednicu, da kaže šta je radila i nabroji kako su pomogli građanima.

<em>Konferencija za novinare odbornika opozicije <em>

“Međutim mi ovde danas svedočimo tišini“, rekao je Numanović.

Odbornik SDA Sandžaka Nafilj Sejdović kaže da su oni imali nameru da predlože niz zaključaka na usvajanje koja se odnose na nedavne poplave u Novom Pazaru.

“Neki od tih zaključaka su da Skupština grada izražava saosećanje sa porodicama nastradalih građana tokom poplava od 19. januara ove godine, potom zahtev da se svim građanima koji su imali materijalnu štetu ista nadoknadi. Namera nam je bila i da tražimo usvajanje konstatacija da neogovoran odnos Kriznog štaba, pre svih komandata-gradonačelnika, članova Gradskog veća i nadležnih službi, koji nisu preduzeli potrebne mere kako bi se zaštitili ljudski životi i kako bi se sprečila eventualna materijalna šteta“, rekao je Sejdović.

On je dodao da je jedan od zahteva i da gradonačelnik, članovi Gradskog veća i svi članovi Kriznog štaba vrate mandate građanima, odnosno Skupštini grada.

Odbornik Ahmedin Škrijelj rekao je da oni čak danas nisu dobili ni izveštaj gradonačelnika u materijalu.

“To je nedopustivo, jer građani moraju da znaju šta su gradske službe radile od trenutka kada su padavine najavljene do trenutka kada su građani nastradali. Na sajtu grada piše da će biti dežurstva na kritičnim tačkama, a toga nije bilo i mi tražimo upravo izveštaj o tome“, smatra Škrijelj.

On je za portal Free media rekao da će o narednim koracima opozicije blagovremeno obavestiti javnost.

<em>Odbornici opozicije u skupštinskim klupama<em>

Samostalni odbornik Edin Zećirović smatra da vladajuća većina “zbog nedostatka argumenata nije smela da se pojavi na zasedanju, čime su de fakto kapitulirali”.

“Oni raspolažu sa 1.300 upošljenika lokalne samouprave, koji su do danas mogli da sastave sve relevantne izveštaje kojima bi opravdali svoju odgovornost. Da imaju istinu sa sobom i argumente bili bi ovde, na čelu sa gradonačelnikom, ovako su pokazali drskost i neodgovornost da stanu pred građane i objasne šta se desilo. Mislim da nakon svega ovoga građanima više nemamo šta objašnjavati”, rekao je Zećirović.

Podsećamo, SDA Sandžaka i SPP tražili su hitno sazivanje sednice Skupštine grada, na kojoj gradonačelnik treba da podnese ovaj izveštaj.

Sa druge strane, u vladajućoj SDP u Novom Pazaru smatraju da je taj zahtev performans za dobijanje političkih poena, te da opozicija dizanjem tenzija želi da ostane u političkom životu.

A. Bajrović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti