Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Niske temperature utiču na srčane bolesnike i asmatičare

Niske temeperature poslednjih dana uticale su na povećanje broja pacijenata koji se obraćaju Hitnoj službi u Novom Pazaru za pomoć, a pre svih srčanih bolesnika i asmatičara.

Doktor urgentne medicine Damir Husović rekao je za portal Free media da dnevno imaju oko 100 pregleda, a da se veliki broj građana žali na povišen krvni pritisak.

„Apelujem na građane da redovno uzimaju terapiju i izbegavaju provocirajuće faktore, kao što su za asmatičare izlazak na hladan vazduh, a za srčane bolesnike i hipertenzičare je obavezno uzimanje njihove terapije. U slučaju povećanja krvnog pritiska obavezna je konsultaciija sa izabranim lekarom ili poziv broja 194, da bi znali šta je od dodatne terapije potrebno uključiti ukoliko dođe do skoka pritiska ili gušenja“, rekao je Husović.

Hitnoj službi javio se prethodnih dana i veći broj pacijenata zbog poledice na trotoarima i putevima.

„Zbog klizavog kolovoza nastupaju traumatizacije, stariji, mlađi sugrađani, ali i deca, javljaju se sa povredama ruku i nogu. Treba biti dodatno obazriv i koristiti obuću koja u sebi ima više gume, da bi se manje klizala“, kazao je Husović.

On dodaje da je korona virus još uvek prisutan, te apeluje na građane da smanje kontakte.

„Skrenuo bih pažnju građanima da ne ostvaruju bespotrebne socijalne kontakte, naročito tamo gde su skupovi. Poželjno je nošenje zaštitnih maski. Ukoliko se pojavi simptomatologija sa povišenom telesnom temeperaturom, opšta slabost i preznojavanje, potrebno je da se ti građani testiraju na kovid“, istakao je Husović.

Hladnije vreme dovelo je do toga da su virusi koji su bili prisutni prethodnih meseci u blagom padu.

M. Jovičić

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti