Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Novi Pazar: Dan sećanja na žrtve genocida u Srebrenici

Odlukom Skupštine grada u Novom Pazaru danas se obeležava Dan sećanja na žrtve genocida u Srebrenici, tokom kojeg je zabranjeno organizovanje javnih skupova, a mediji i ugostitelji su prilagodili program i muziku.

Ovu odluku Skupština grada Novog Pazara usvojila je u julu 2015. godine, kao i Odluku o najoštrijoj osudi genocida u Srebrenici i osudi svakog pokušaja negiranja genocida.

Obeležavanju 29. godišnjice genocida u Memorijalnom centru u Potočarima prisustvuje delegacija Grada Novog Pazara, Bošnjačkog nacionalnog vijeća, predstavnici bošnjačkih političkih partija, ali i brojni građani, organizovanim prevozom.

  • U Potočarima će danas biti sahranjeni nekompletni ostaci 14 žrtava genocida koji su u julu 1995. počinili pripadnici vojske Republike Srpske.
  • Najmlađa žrtva koja će biti sahranjena ove godine, u julu 1995. imala je 17, najstarija 68 godina.
  • Prvi put će 11. juli biti zvanično obilježen i u sedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku, nakon što je 23. maja usvojena rezolucija kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici.
  • U genocidu, koji je potvrđen presudama Haškog suda, ubijeno je više od 8.000 muškaraca i dečaka iz Srebrenice i okoline.
  • Do danas je pred različitim sudovima za genocid i ratne zločine u Srebrenici osuđeno više od 50 osoba, na ukupno 700 godina zatvora.

A.Bajrović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti