Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Novi Pazar prelazi na korišćenje obnovljivih izvora energije

Grad Novi Pazar jedan je od 10 u Srbiji koji će preći na korišćenje obnovljivih izvora energije (OIE) i to kroz novi projekat Ministarstva rudarstva i energetike vredan 40,5 miliona evra, saopšteno je danas.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović kazala je da će se projektom finansirati zelene tehnologije u sistemima daljinskog grejanja i to prevashodno toplotne pumpe, solarni kolektori, geotermalna energija i automatizacija toplotnih podstanica.

“Nove investicije obezbediće da građani imaju pouzdano i kvalitetno grejanje, a da toplane funkcionišu efikasnije, da koriste zelenu energiju i istovremeno čuvamo životnu sredinu”, rekla je Handanović.

Nakon realizovanih ulaganja, toplane u lokalnim samoupravama gde će projekat realizovati proizvodiće oko 115 GWh toplotne energije iz obnovljivih izvora energije, te će se ukupna količina toplotne energije iz tih izvora povećati sa sadašnjih 95 GWh na 210 GWh.

Potrošnja primarne energije smanjiće se za dodatnih 61 GWh primenom mera energetske efikasnosti.

Istaknuto je da će projekat doprineti i boljoj zaštiti životne sredine, kroz smanjenje godišnje emisije SO2 za 14.600 tona.

U ministarstvu očekuju da će potpisivanje finansijskih ugovora početi uskoro.

Osim Novog Pazara, u projektu će učestvovati i Bečej, Bogatić, Kragujevac, Kraljevo, Kruševac, Niš, Pančevo, Paraćin, kao i Vršac.

N. Šehović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti