Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Novi Pazar: Skoro trećina odbornika poslednje dve godine ćuti

Od ukupno 47 odbornika, koliko broji lokalni parlament, skoro trećina njih u poslednje dve godine nije se nijednom obratila pred govornicom, dok su se incijative za dopunu dnevnog reda uglavnom završavale bez rasprave, pokazuje istraživanje portala Free media.

Naš portal analizirao je izveštaje sa sednica Skupštine grada iz ove i prethodne godine, koji pokazuju da su neku vrstu dijaloga u većini slučajeva pokretali opozicioni odbornici Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka i Stranke pravde i pomirenja (SPP), dok su oni iz vladajuće partije uglavnom ćutali.

Lokalni parlament Novog Pazara čine četiri odborničke grupe, od kojih najviše odbornika (21) pripada Ljajićevom “Evropskom Novom Pazaru”, dok liste Akademik Muamer Zukorlić – Stranka pravde i pomirenja” i “SDA Sandžaka – dr. Sulejman Ugljanin” imaju po devet odbornika.

Osim njih, šest odbornika ima lista “Aleksandar Vučić, Ivica Dačić – Za našu decu”, koja zajedno sa Ljajićevom odborničkom grupom čini okosnicu gradske vlasti.

Deo novopazarske Skupštine su i dva samostalna odnornika, koji su istupili iz Zukorlićeve partije.

Podaci pokazuju da broj odbornika u odborničkim grupama nije srazmeran broju javljanja za reč pred govornicom, pa su u najaktivniji poslanici SDA Sandžaka Emir Ašćerić i Ahmedin Škrijelj, koji su u proseku govorili po 75 puta.

Za njima slede samostalni odbornik Edin Zećirović, koji se u poslednje dve godine 63 puta javljao za reč, te Sead Redžović iz SPP-a, koji je imao 52 obraćanja.

Na listi najaktivnijih odbornika našli su se Dinheta Pulić i Hanadi Hajdinović iz Ugljaninove stranke, koje su se za reč javljale po oko 35 puta, a bezmalo sličnu brojku dostigli su i Jonuz Džanković i Edin Numanović, iz redova Zukorlićeve partije.

Što se tiče Ljajićevih odbornika, za reč se najviše javljala Senada Leković (25 obraćanja), a potom Elvir Eminbegović, Muamer Bačevac, Vahidin Melajac i Mirza Bektović, koji su imali po oko 10 obraćanja.

Najmanje javljanja za reč imali su odbornici sa Vučićeve liste, ukupno samo tri.

Osim odbornika, pred govornicom su se u ovom periodu našli gradonačelnik Nihat Biševac, ali i neki članovi Gradskog veća, načelnici više odeljenja lokalne samouprave, kao i direktori javnih i kulturnih gradskih ustanova, uglavnom kao izvestioci pojedinih tačaka dnevnog reda i izlagači izveštaja i planova rada.

N.Šehović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti