Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Novinari traže bolju saradnju sa pravosuđem

Novinari u Novom Pazaru nisu zadovoljni saradnjom, komunikacijom i transparentnošću pravosudnih i policijskih organa, a pre svih tužilaštva u ovom gradu, rečeno je danas na sastanku sa predstavnicima Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Na ovom sastanku je zaključeno da komunikaciju treba unaprediti, ali i unutar pravosuđa razviti efikasniji odgovor na slučajeve pretnji i zastrašivanja novinara.

Novinari lokalnih medija ukazali su na više negativnih primera kada nisu uspeli da dobiju adekvatnu informaciju od tužilaštva i policije, kao i na donošenje pravosnažnih presuda kada su u pitanju slučajevi u kojima su oni akteri.

Istakli su činjenicu da je za mnoge postupke gotovo nemoguće dobiti informaciju ili se do nje dolazi kada ona više nije aktuelna, te da na taj način često nisu u prilici adekvatno da informišu građane.

Pravnica NUNS-a Marija Babić rekla je da je njihova ideja da kroz razgovore sa novinarima i predstavnicima institucija pokušaju da unaprede tu komunikaciju.

Marija Babić

“Sa jedne strane komunikaciju kada je u pitanju otvorenost samih institucija, ali i po pitanju bezbednosti novinara, da se poboljša taj mehanizam u okviru kojeg tužilaštvo i policija postupaju. Želja nam je i da se unapredi komunikacija sa kontakt tačkama i da generalno ubrzamo taj proces u skladu sa uputstvima koje su te institucije i donele”, rekla je Babićeva.

Pravnici NUNS-a, nakon razgovora sa lokalnim novinarima, imali su sastanak i sa predstavnicima Osnovnog i Višeg tužilaštva u Novom Pazaru.

Sastanak je organizovan u sklopu serije sastanaka širom Srbije sa novinarima i predstavnicima pravosuđa.

A.Bajrović

foto: A1 Medija centar

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti