Novi Pazar
-4°C

Novopazarac u timu najambicioznijeg evropskog animiranog filma

Novopazarski mladi slikar Davud Turković jedan je od 22 umetnika iz Srbije koji rade na novom dugometražnom animiranom filmu "The Peasants / Seljaci", rediteljke Dorote Kobiela.

Film predstavlja jedno od najambicioznijih evropskih animiranih ostvarenja, a prvo je snimljen kao igrani, da bi se onda prema tom projektu oslikavao kadar po kadar kompletne animacije.

Turković je za portal Free media rekao da, iako nije bio od početka deo slikarskog tima, rad na ovom projektu za njega predstavlja veliku čast.

“Biti u kreativnom okruženju pod mentorstvom majstora slikarstva, zaista mi je prijalo i od prvog dana sam znao da je svaki trenutak rada na tom filmu za mene i moju slikarsku vestinu korak napred. Veoma sam srećan, jer sam okružen ljudima sličnih ambicija i interesovanja, od kojih sam takođe mnogo naučio”, rekao je on.

On smatra da ovaj film vrednosti akademskog realizma vraća umetničkim krugovima.

“Dati skroman doprinos takvom projektu za mene je velika stvar, posebno u danima kada takva vrsta slikarstva biva potisnuta drugačijim vizuelnim izrazima.

Slikar Davud Turković

Veoma zahtevno, precizno, sa mnogo detalja, a imali smo trening od tri nedelje”, kaže Turković za naš portal.

On je diplomirao slikarstvo u Novom Pazaru, master studije je završio u Kragujevcu, a trenutno završava doktorske studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu.

Pojašnjava da radnja ovog filma upućuje na glavne junake, ali da se stvara i šira slika, društveno uređenje, religija, prikazuje način života seljaka u to doba.

Film se realizuje u koprodukciji tri zemlje – Poljske (kuća “Breakthu”), Litvanije (“Art Shot”) i Srbije (“DigitalKraft”), uz podršku Filmskog centra Srbije.

Film je tragična priča o seljanki Jagni, koja je bila primorana da se uda za mnogo starijeg, bogatog farmera Borinu, uprkos iskrene, prave ljubavi prema njegovom sinu Anteku. Radnja je smeštena u poljskom selu na pragu 19. i 20. veka, dramatični preokreti ove priče povezani su sa promenama godišnjih doba, teškim radom na poljima i tradicionalnim lokalnim praznicima.

Producentkinja Jelena Angelovski iz “DigitalKrafta” ranije je beogradskim medijima rekla da je reč o velikoj produkciji, koja je uključila i jedan deo snimanja u Ukrajini.

Inače, za realizaciju ovog projekta bilo je prijavljeno 300 slikara, testirano je njih  200, a u proces stvaranja ušlo ih je 80. Od tog broja sada je u poslu 22 domaćih slikara, koji su izabrani po talentu, kvalitetu i brzini.

Proces slikanja krenuo početkom 2020. godine, a ceo film je gotovo kompletno oslikan nakon tri i po godine procesa rada.

Premijera filma planirana je ove godine u Poljskoj, Litvaniji i Srbiji, kao i na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu.

Slikar Davud Tursković je jedan od onih Novopazaraca koje je portal Free media uvrstio među mladima o čijim uspesima će se tek pričati, te vašoj pažnji preporučujemo tu emisiju ukoliko ste je propustili.

A. Bajrović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti