Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Novopazarci prikupili oko 43 miliona dinara pomoći Turskoj i Siriji

Preko brojnih novopazarskih udruženja, lokalne samouprave i Mešihata Islamske zajednice (IZ) u Srbiji do danas je prikupljeno oko 43 miliona dinara, saznaje portal Free media.

Pomoćnik gradonačelnika Tarik Rupić rekao je za naš portal da su na poseban namenski račun do danas građani i lokalna samouprava uplatili oko 10 miliona dinara i 20.000 evra.

“Sakupljeni novac ćemo do kraja dana uplatiti na račun Sektora za vanredne situacije republike Turske (AFAD)”, rekao je Rupić.

On je dodao i da očekuje da će prikupiti oko pola miliona dinara od zaposlenih u lokalnoj samoupravi, koji će se odreći dela svoje naredne zarade.

Akcija prikupljana novčanih sredstava preko računa grada biće nastavljena i u narednom periodu.

Tokom “Nedelje pomoći ugroženima od zemljotresa” Mešihat IZ u Srbiji prikupio je oko 20 miliona dinara.

“Prvi deo novca danas je uplaćen i biće ravnomerno raspoređen za pomoć Turskoj i Siriji, posredstvom IZ u Turskoj”, rekao je za naš portal potpredsednik Mešihata Rešad Plojović.

On dodaje da je ovo za sada njihova najuspešnija akcija, a da svi zainterovani dobrovoljne priloge mogu da uplate na blagajni Mešihata, Centra za humanitarni rad Hajrat i svim Medžlisima do 16. februara.

Humanitarno udruženje “Otvorena ruka” pored brojne materijalne pomoći koju su već poslali put Turske, prikupili su oko 4.600 evra, rekao je predsenik Edin Kolašinac, uz napomenu da će novac već danas biti uplaćen na poseban račun grada.

Srpski filantropski forum, sa udruženjem Svetionik iz Novog Pazara, do sada je prikupio skoro 40.000 evra, od čega je najveći donator Eliksir Fondacija sa doniranih 30.000 evra.

Udruženje En-nisa iz Novog Pazara do sada je prikupilo oko 18.000 evra.

Predsednica ovog udruženja Azra Šemsović rekla je za naš portal da će se akcija nastaviti još dva dana.

Humanitarka Selma Hasić Manić prethodnih dana pokrenula je akciju prikupljanja novca samo za Siriju i u toj akciji je prikupljeno 34.000 evra, a priloge su sakupljali u tri grada.

Ona za naš portal kaže da je pomoć dostavljena preko udruženja Al- Ittihat, sa kojima je u direktnom kontaktu.

“Novac je raspoređen za lekove, hranu i grejalice u šatorima. Deo je namenjen za bolnicu obzirom da u njoj nemaju dezinfekciona sredstva, dok su za ostatak novca poruceni satori koji će stići za desetak dana, a u koje može da stane od sedam do 10 osoba. U njima će ljudi koji borave biti opskrbljeni hranom, grejalicama i ćebadima”, rekla je za portal Free Media Hasić Manić.

Akciji su se priključili su se i aktivisti Stranke pravde pravde i pomirenja (SPP), koji na trgu Gazi Isa-bega prikupljaju novac, ali i odeću, obuću, ćebad, grejalice i ostalo.

Osim njih, Galerija Multimedijalnog centra u Novom Pazaru pozvala je umetnike da doniraju ili poklone po jedno svoje umetničko delo (sliku, grafiku, crtež, fotografiju, skulpturu) koje će putem društvenih mreža biti ponuđeno potencijalnim kupcima.

M. Jovičić

Foto Privatna arhiva Selma Hasić Manić

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti