Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Novopazarski kontejneri dobijaju detektore dima

Kamioni za prikupljanje otpada i kontejneri za reciklabilni otpad u Novom Pazaru uskoro će imati uređaje sa senzorima za detekciju dima, vatre, položaja i sadržaja u njima, saznaje portal Free media.

Vrednost ovog projekta je preko 10 miliona dinara, od kojih će sedam izdvojiti Fond za inovacionu delatnost.

Javno komunalno preduzeće “Gradska čistoća“ će zahvaljujući modernim tehnologijama operativno upravljati sakupljanjem reciklabilnog otpada, od mesta nastajanja i primarnog odvajanja, pa sve do reciklažnog postrojenja.

Direktor ovog preduzeća Faruk Suljević kaže za naš portal da će ovi uređaji biti instalirani za nekoliko meseci, te da će na ovaj način Novi Pazar biti uveden u priču pametnih gradova.

On je istakao da će biti prvo preduzeće u Srbiji koje će na ovaj način pratiti otpad, a da su ovi detektori važni zbog brze reakcije da bi se vatra blagovremeno ugasila, kao i da se detektuje količina popunjenosti.

“Oni će detektovati koliko imamo otpada u kontejnerima, kako bi mogli da optimizujemo naše rute. Često nam se dešava da neka firma od koje uzimamo reciklažni otpad u jednom trenutku dobije ogromne količine robe, pa mi odjednom imamo veliku količinu tog reciklažnog materijala, ali zato narednih 15 dana nemamo ništa“, pojasnio je Suljević.

Istakao je da će na ovaj način imati njihovi kamioni ići tačno tamo gde ima otpada.

“Pre nekoliko meseci nam se zapalio jedan kamion na putu ka deponiji Golo brdo, od pepela koji je neko ranije prosuo u kontejner. Imali smo tada veliku štetu, jer je izgorela kompletna električna instalacija, kao i hidroinstalacija na kamionu. Da nam se tako nešto više ne bi dešavalo mi ćemo senzore da ubacimo i u kamione, ali i na samu deponiju“, rekao je direktor.

On veruje da će na ovaj način biti prilično popravljena zaštita samih radnika, ali i materijalnih sredstava firme.

Bazirani na najnovijoj AIoT tehnologiji, ovi uređaji nude “360 stepeni” uvid u operacije na terenu, slanje slika iz kontejnera sa terena i ključne statistike za optimizaciju tih procesa.

Ovo je jedno od ukupno 20 inovativnih rešenja u Srbiji koje će finansirati Fond za inovacionu delatnost, sa potencijalom da modernizuju i reše ključne izazove sa kojima se suočava javni sektor.

Podržani projekti uključuju napredna rešenja u oblastima zdravstva, obrazovanja, poljoprivrede, vodoprivrede, komunalnih delatnosti i upravljanja resursima, sa posebnim akcentom na digitalizaciju i primenu veštačke inteligencije.

Podršku u realizaciji programa pružili su Vlada Republike Srbije i Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, sa ukupno 150 miliona dinara.

A. Bajrović

Foto: JKP Gradska čistoća

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti