Novi Pazar
-4°C

Novopazarskom udruženju za zaštitu životinja potrebna pomoć

Članice udruženje građana ”Lunje i Maze“ iz Novog Pazara pozvale su danas sve koji su u mogućnosti da im pomognu doniranjem novca za lečenje životinja, pokrivanje troškova sterilizacije i vakcinacije udomiteljima.

Jedna od članica udruženja Merjem Čarovac rekla je za portal Free media da se može donirati i hrana za pse i mačke, tablete protiv parazita, transporteri, igračke i oprema, kućice i ostalo.

“Novac se može donirati uplatom na naš broj računa 200-3643760101041-80 ili putem naše kutije, koja se nalazi u kafeu Klub heroja. Mogu nas kontaktirati i na instagramu za druge načine i lokacije”, kaže Merjem.

Merjem sa udomljenom macom

Ova mlada devojka sa sestrom, drugaricom Azrom Hasanbegović i brojnim volonterima i rodbinom zbrinjava napuštene životinje, trudeći se da im obezbedi siguran dom i porodicu.

Na instagram profilu gotovo svakodnevno objavljuju oglase u kojima traže udomitelje i stalni smeštaj za razne pse i mačke.

Tromesečna Istra- jedan od pasa u Novom Pazaru za kojeg se trenutno traži dom

One smatraju da u ovom gradu još uvek treba raditi na podizanju svesti građana o problemu napuštenih životinja, odgovornom vlasništvu, ali i prednostima udomljavanja u odnosu na kupovinu.

Procenjuju da su oko 90 odsto napuštenih životinja nekadašnji kućni ljubimci koje su vlasnici ostavili na ulici ili su posledica nesterilizacije.

Merjem kaže da većina njih ne preživi prvu godinu.

„Većina ne preživi, a ostali završe u šinteraju u nehumanim i zlostavljačkim uslovima. Ovde ljudi često kupuju rasne pse, koji su im interesantni samo dok su mali, međutim kada shvate da im je to obaveza dešava se da ih izbacuju na ulicu zajedno sa ostalim nezbrinutim životinjama“, rekla je ona.

Apelovala je na sugrađane da napune stare posude vodom i ostave ih na različitim lokacijama širom grada, ispred kuće, zgrade, prodavnice, radnog mesta, da bi ulične životinje imale pristup vodi koja im je neophodna tokom vrelih dana.

Udruženju se može pomoći i ustupanjem prostora za privremeni smeštaj životinja, a mogu im se javiti i zainteresovani volonteri.

Grad Novi Pazar raspisao je nedavno tender za izbor kompanije koja će završiti izgradnju prihvatilišta za pse i mačke lutalice u selu Čašić Dolac, a radovi bi trebalo da budu završeni za 90 dana. 

Vrednost ovih radova je 13,5 miliona dinara, a očekuje se da će izgradnjom ovog prihvatilišta biti prekinuto angažovanja kompanije Avenija MB za humano hvatanje i tretman pasa.

A. Bajrović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti