Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Numanović: IZ će se odbraniti od zlonamernih političkih tendencija

Potpredsednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Edin Numanović Duboko veruje da će Islamska zajednica (IZ) u Srbiji biti jaka i stabilna, te da će "prepoznati sve zlonamerne političke tendencije i uspešno se odbraniti od njih".

On je na konferenciji za novinare rekao da su rukovodioci ove partije i IZ u “odličnim odnosima”.

“IZ je danas snažna i jaka, jedna od važnijih institucija u Sandžaku, koja je nastavila da niže uspehe i razvija infrastrukturu i projekte. Međutim, svedoci smo da organizovana kriminalna grupa, koja ima upliva u vlasti u Novom Pazaru, pokušava da se približi IZ, što predstavlja širenje i trgovinu uticajem”, kazao je Numanović.

On je ocenio da ta grupacija sada “pokušava da manipuliše sredstvima koja su namenjena IZ”.

“Naime, sredstva koja su obećana za rekonstrukciju i restauraciju Altun-alem džamije nisu uplaćena IZ, kako je to običaj prema drugim crkvama i verskim zajednicama, nego gradu Novom Pazaru, koji će direktno izvoditi radove i raspolagati novcem, što smatram nepravdom. Vlast se vara ako misli da je IZ naivna i da će da nasedne na ovako proste kriminalne igre“, rekao je Numanović.

Ukupna vrednost radova je 67,1 milion dinara, od čega će Ministarstvo turizma i omladine izdvojiti 56 miliona dinara, dok će Grad Novi Pazar sa 11,1 milion dinara finansirati konzervatorski i stručni nadzor.

On smatra da je IZ u Srbiji trebala da bude stavljena u rang drugih crkava i verskih zajednica i da se bavi svojim kulturno-istorijskim spomenicima.

Edin Numanović

“Ni ovo ne bi bio problem da se ova sredstva nisu poverila osobi koja je osuđena uslovno na godinu dana zatvora zbog nameštanja javnih nabavki i zloupotrebe položaja. SPP će pokušati kroz institucionalno delovanje da reši ovaj problem, a maksimalno ćemo pratiti restauraciju džamije“, tvrdi Numanović.

Pojasnio je da je posebno opterećujuća okolnost to što se u haremu ove džamije nalazi mezar njihovog predsednika Muamera Zukorlića.

“Ti ljudi su za njegovog života govorili o njemu gnusne stvari, to je bila dugogodišnja kampanja blaćenja, pljuvanja njegovog lika i dela, te nas dodatno brine činjenica da je baš tim ljudima dato na raspolaganje da manevrišu tim prostorom gde se nalazi njegov mezar. Oni se nikada nisu javno ogradili ili izvinili za te gnusne tvrdnje, pa čak ni nakon njegovog preseljenja na bolji svet”, rekao je Numanović.

Podsećamo da su 19. maja ove godine ministar turizma i omladine Husein Memić, gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac i predsednik Mešihata IZ u Srbiji Mevlud Dudić potpisali Sporazum o saradnji na rekonstrukciji, sanaciji i restauraciji Altun-alem džamije, koja će biti završena za 18 meseci. 

Muftija Dudić je nakon potpisivanja Sporazuma novinarima rekao da je to veliki dan za sve građane. 

”Ovo je jedna od značajnijih džamija na Balkanu, a nije poznato kada je poslednji put bila njena ozbiljna rekonstrukcija. Ovoj generaciji je pripala čast da povrati stari sjaj i izgled Altun-alem džamije iz 16. veka. Zahvalan sam predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, ministru Memiću, gradonačelniku i svima onima koji su nam bili podrška”, rekao je Dudić. 

On je tada podsetio da je Vučić prilikom boravka u Novom Pazaru najavio da će Vlada Srbije finansirati rekonstrukciju ove džamije.

Numanović je pozvao zainteresovane Bošnjake, ali i pripadnike drugih nacionalnih manjina u Srbiji da se prijave na konkurs Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) za prijem budućih policajaca i saobraćajaca, uz posebno naglašavanje svoje nacionalne pripadnosti.

A. Bajrović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti