Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Gradonačelnik, NVO i poverenica osudili ispisivanje grafita

Gradonačelnik Novog Pazara, nekoliko nevladinih organizacija i poverenica najoštrije su danas osudili širenje nacionalne i verske mržnje putem grafita koji su bili ispisani na zidu Osnovne škole "Meša Selimović".

Na potpornom zidu ove školske ograde, koja se nalazi u neposrednoj blizini Petrove crkve, prošle nedelje nepoznate osobe su sprejom ispisale grafit sadržine “Ubij, iznačparaj, zakolji, da nijedan pravoslavac ne postoji”, koji je u međuvremenu prekrečen.

Gradonačelnik Nihat Biševac je od nadležnih organa zahtevao da hitno reaguju, pronađu i procesuiraju počionice ovog vandalskog čina.

“Siguran sam da su ovakvi postupci izolovani slučajevi neodgovornih pojedinaca, koji žele da unesu nemir i naruše multietnički sklad. Naš grad je primer uvažavanja različitosti, etničke i verske pripadnosti, tolerancije i zajedničkog života Srba i Bošnjaka, ali i svih drugih zajednica kojima je Novi Pazar sigurna kuća za život”, rekao je Biševac.

NVO: Govor mržnje se ne sme tretirati kao izolovani incident

Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Kulturni centar DamaD i Urban-In u saopštenju navode da ovakve ovakve pojave moraju izazvati najdublju zabrinutost cele zajednice, kao i najefikasniju reakciju svih relevantnih institucija.

“Duboko žalimo da i Novi Pazar, grad čija je bit viševekovna multikulturalnost i suštinsko zajedništvo, pokazuje tendenciju utapanja u sveprisutni model govora mržnje u javnoj sferi, čiji je rezultat isključivost svake vrste. Prisutnost govora mržnje, makar i u incidentnom obliku upozorava da postoji kontinuirani manjak investiranja u međuetničko razumevanje, dijalog i saradnju, naročito mladih u našem gradu”, navode u saopštenju.

Oni smatraju da se govor mržnje, ma u kom obliku da je iskazan, ne sme tretirati kao izolovani incident, nego kao opomena i poziv da kao lokalna zajednica dugoročno i temeljno, i svi zajedno, radimo na međuetničkom dijalogu, saradnji i međusobnom približavanju, naročito mladih, kako bismo obezbedili da taj isti govor mržnje nikad ne preraste u opšti stav.

Prekrečen grafit u Novom Pazaru

“Pozivamo sve državne organe da hitno i profesionalno reaguju, pronađu i procesuiraju počinioce, delujući u skladu sa zakonskim propisima, koji zabranjuju širenje rasne, verske i nacionalne mržnje. Pravovremeno i adekvatno reagovanje nadležnih organa bila bi jasna osuda širenja mržnje i poruka svima da nema mesta za bilo kakvu diskriminaciju i netoleranciju”, napisali su oni.

Pozvali su sugrađane da budu uzdržani u odnosu na govor mržnje, ali i potpuno posvećeni ličnom i profesionalnom doprinosu izgradnji međuverskog i međuetničkog  poverenja, razumevanja, solidarnosti i tolerancije u lokalnoj zajednici.

Poverenica pohvalila brzu reakciju i uklanjanje grafita

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković najoštrije je danas osudila ispisivanje ovog grafita mržnje na zidu osnovne škole u Novom Pazaru.

Jankovićeva je upozorila da je ispisivanje poruka koje podstiču versku mržnju i nasilje zakonom zabranjeno, a da je u multinacionalnim sredinama naročito štetno.

Ona je pohvalila brzu reakciju zahvaljujući kojoj je grafit sa govorom mržnje uklonjen u najkraćem roku i izrazila očekivanje da će počinioci biti otkriveni i procesuirani.

“Veoma je značajno što je ispisivanje grafita naišlo na osudu u javnosti, zbog toga što se mora kontinuirano ukazivati da pozivi na nasilje i ekstremizam nisu dozvoljeni u našem društvu”, istakla je Jankovićeva.

Ispisivanje ovog grafita ranije su osudila udruženje građana i političke partije iz Novog Pazara.

A. Bajrović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti