Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

NVO osudile napad na novopazarsku porodicu Aličković

Više nevladinih organizacija iz Novog Pazara najoštrije su danas osudile napad na direktora humanitarne organizacije “Svetionik” iz ovog grada Mirzu Aličkovića i njegovu porodicu.

Oni su od policije zatražili da profesionalno i odgovorno prikupi sve dokaze o napadu, kao i da javnost bude blagovremeno obaveštena o svim postupcima i preduzetim merama u ovom slučaju.

Portal A1tv.net ranije je objavio da je grupa mladića u nedelju, 2. jula,  u novopazarskom naselju Lug, u Cetinjskoj ulici, verbalno i fizički napala Aličkovića, naočigled prisutne dece koja su se u tom trenutku, zajedno sa ostalim članovima porodice, nalazila u automobilu.

Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Urban-In, Akademska inicijativa “Forum10”, Udruženje građana „Takt info“, Inicijativa slobodnih građana i Ekološko udruženje “Nešto zvučno” ocenili su u saopštenju za javnost da ovaj nasilnički čin govori o tome da se u ovom gradu više niko ne može osećati sigurno i bezbedno.

“Napadi, pretnje, vređanje, uznemiravanje i zastrašivanje žena i trauma dece koje su preživljavali od grupe nasilnika, bez adekvatnih reagovanja institucija može imati katastrofalne i dugoročne posledice i po porodicu i po društvo u celini. Ukoliko nadležni organi i institucije ne reaguju brzo, efikasno i adekvatno, svi građani, a naročito žene koje preživljavaju bilo koji vid nasilja i šikaniranja biće obeshrabreni da prijavljuju nasilje, a odgovor institucija doživljavaće kao zaštitu nasilnika, a ne žrtave”, naveli su u zajedničkom saopštenju.

Oni su dodali da ih brine činjenica da se, ni nakon tri dana od incidenta, novopazarska policija nije oglasila, te da još uvek nemaju nikakvu informaciju o tome šta je preduzeto povodom ovog slučaja.

“Pozivamo Ministarstvo unutrašnjih poslova, nadležno tužilaštvo i ostale nadležne institucije, da hitno reaguju i da, shodno obavezama koje su Ustavom i zakonima Republike Srbije precizirana, odmah preduzmu sve neophodne mere, kao i da, ubuduće svojim profesionalnim delovanjem, garantuju bezbednost zajednice i sigurnost svih građana i građanki Novog Pazara”, istakli su oni.

Ovim povodom ranije danas oglasilo se i Osnovno javno tužilaštvo u Novom Pazaru navodeći da im je dostavljena krivična prijava protiv tri osobe, zbog sumnje da bili saizvršioci nasilničkog ponašanja.

U Tužilaštvu su naveli da su im danas dostavljeni i spisi predmeta Prekršajnog suda u ovom gradu, vezano za ovaj događaj na dalje postupanje.

“Postupajući javni tužilac je po prijemu krivične prijave uputio pozive za saslušanje. O daljem postupanju u ovom predmetu javnost će biti blagovremeno obaveštena”, navodi se u saopštenju ovog sudskog organa.

A.Bajrović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti