Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

NVO osudile ubistvo Ćelahmetovića, u Priboju u utorak Dan žalosti

Nekoliko nevladinih organizacija iz Novog Pazara najoštrije je osudilo danas ubistvo Ervina Ćelahmetovića (35) u Priboju i izrazilo zabrinutost zbog neadekvatnog reagovanja državnih organa.

Sandžački odbor za ljudska prava, Urban-In i DamaD u saopštenju za javnost podsećaju da je u pitanju veoma osetljiva sredina usled događaja iz devedesetih, kao i velikog broja zločina nad Bošnjacima u ovoj opštini od kojih mnogi do danas nisu kažnjeni, a porodice žrtava nisu obeštećene.

“U vezi sa navedenim, a posebno sa osvrtom na učestalost sličnih događaja u poslednjem periodu, a naročito sa događajem iz januara prošle godine, ističemo da je neophodno preispitati funkcionisanje BIA i MUP-a, dok ćutanje čelnika ovih institucija zaslužuje razmatranje njihove odgovornosti, tj. njihove smene sa ovih funkcija. Zahtevamo hitnu reakciju državnih organa da profesionalno procesuiraju i kazne odgovornog za ovo ubistvo, kao i da javnost blagovremeno i istinito informišu o ovom tragičnom događaju”, navode u saopštenju.

Dodaju da je država dužna da napravi hitne konkretne korake kako bi obezbedila sigurnost svih građana, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost, kao i da je njena obaveza da se angažuje na uspostavljanju poverenja Bošnjaka prema nadležnim državnim organima.

Povodom ove tragične smrti predsednik Opštine Priboj Lazar Rvović doneo je Odluku o proglašenju Dana žalosti za utorak, 23. maj.

Za vreme Dana žalosti zabranjeno je emitovanje muzike, odnosno održavanje programa zabavnog karaktera na javnim mestima.

Podsećamo, ranije danas Bošnjačko nacionalno vijeće i bošnjačke političke partije osudile su ubistvo Ervina Ćelahmetovića i zatražile hitnu reakciju nadležnih državnih organa, hapšenje i kažnjavanje ubice.

Za policajacem I.A. (28) je raspisana potraga.

Prijepoljska policija je u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Užicu uhapsila M. S. (26), N. G. (22) i M. A. (65) iz Priboja zbog sumnje da su policajcu osumnjičenom za ubistvo pomogle da pobegne posle izvršenog krivičnog dela.

E. Zekić

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti