Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

NVO: Sprečite uklanjanje stabala

Novopazarske nevladine organizacije pozvale su danas gradonačelnika Novog Pazara, Gradsko veće i sve ostale koji mogu da utiču na sprečavanje odluke o uklanjanju svih stabala iz regulisanog korita reke Raške.

Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Svetionik, Menjamo Novi Pazar, Za Zdrav Novi Pazar, Nešto zvučno i Mladi za održiv Novi Pazar pozvali su u saopštenju za javnost “Srbijavode” i Vodnu inspekciju da zaustave sve radove ukoliko su ih plabirali na keju ove reke.

“Svaki vid nasilnog uništavanja keja i seče sadnica biće praćen odgovorom građana i negodovanjem zajednice. Građani Novog Pazara neće dozvoliti da njihov kej bude zamenjen betonom i šljunkom“, naveli su u ovom saopštenju.

Oni su istakli da se reka Raška mora urediti od izvora, koji je zaklonjen rastinjem, otpadom i nepristupačnim terenom, a da je njeno korito do “Novog puta“ neuređeno, puno visokog i niskog rastinja, šuta i otpada.

“Osim toga Raška već decenijama ima problem s izlivanjem otpadnih voda i hemikalija, a samo zagađenje je kulminiralo izlivanjem mazuta u junu 2022. godine. Za ovo, ali i sva druga dela koja su u suprotnosti sa zakonom, a odnose se na zdravlje i zaštitu životne sredine, niko nikada nije odgovarao“, navele su ove organizacije.

Oni smatraju da je potrebno odmah preduzeti konkretne korake ka rešavanju ovog, ali i svih drugi problema zaštite životne sredine u Novom Pazaru, kao i jačati institucionalnu transparentnost i dijalog izmedju građana i institucija.

Podsećamo, Vodna inspekcija Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je 13. marta donela rešenje i naložila “Srbijavodama” da iz regulisanog korita Raške “uklone sva zatečena stabla” i regulaciju reke vrate u funkcionalno stanje.

Po dobijenom nalogu, “Srbijavode” su raspisale javnu nabavku za izbor izvođača radova koji će drveće poseći.

A.Bajrović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti