Novi Pazar
-4°C

Obrazovanje na bosanskom jeziku treba unaprediti

Obrazovanje na bosanskom jeziku je nepovratan proces, ali još uvek ima segmenata koje treba unaprediti, zaključeno je danas u Novom Pazaru.

Na debati „Obrazovanje na bosanskom jeziku – 10 godina kasnije“, koju je organizovala Akademska inicijativa “Forum 10“, sagovornici su se složili da treba raditi na udžbenicima, obrazovanju i osposobljavanju kadrova, kao i stvaranju boljih uslova.

Oni smatraju da treba uraditi svojevrsnu evaluaciju ovog procesa, pre svega iz ugla njegovog kvaliteta i održivosti.

Vijećnik u Bošnjačkom nacionalnom vijeću (BNV) Kemal Džemić i predsednik Centra za bošnjačke studije (CBS) Esad Džudžo ocenili su da je dosadašnji proces učenja bosanskog jezika i uključivanja dece u nastavu uspešan.

Oni su se saglasili da je kod Bošnjaka probuđeno samopouzdanje i svest o identitetu, te da nastava na bosanskom jeziku nije više tabu tema kao ranije.

Koordinator “Foruma 10” Teo Taraniš smatra da na učenju bosanskog treba još uvek poraditi.

„Ne možemo još uvek govoriti da li je proces učenja bosanskog jezika uspešan ili ne, čim tu još uvek postoje problemi na kojima treba da se radi“, rekao je Taraniš.

Učesnici ove debate smatraju da je temu ove nastave potrebno vratiti na kolosek kao prvih godina, kada je bilo sve mnogo dinamičnije, ali i osmisliti strategiju za narednih 10 godina.

Cilj događaja bio je da se kreira prostor za dijalog i omogući analiza ostvarenih rezultata i aktuelnih izazova koji utiču na obrazovanje na bosanskom jeziku u školama u Sandžaku.

Implementacija modela celokupne nastave na bosanskom jeziku u osnovnim i srednjim školama u Sandžaku počeo je školske 2013/2014. godine.

Organizaciju debate podržala je Fondacija za otvoreno društvo.

M. Jovičić

Fotografije: I. Ziljkić

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti