Novi Pazar
-4°C

Održan Dan nauke u Novom Pazaru

Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja organizovalo je danas u Novom Pazaru Dan nauke s ciljem podizanja svesti žitelja ovog grada o značaju ulaganja u nauku, tehnološki razvoj i inovacije.
Novi Pazar je treći grad u kojem se održava ova manifestacija, u okviru programa "Srbija, zemlja nauke, zemlja inovacija", a na njemu su predstavljeni naučni programi na koje građani mogu da konkurišu.

Savetnik ministarke nauke Jovan Milić kazao je da su na današnjoj manifestaciji građanima Novog Pazara predstvaljeni rezultati tog ministarstva kao i prilike započinjanja saradnje sa njim.

“Ideja je da se približimo lokalnim zajednicama u državi. Novi Pazar u januaru dobija jedan od najvećih inovacionih centara. Verujemo da će taj centar značiti građanima ovog grada, a možda se iz njega izrodi i šesti Naučno-tehnološki park”, rekao je Milić.

Jovan Milić

Predsednik Privremenog organa Novog Pazara Nihat Biševac kazao je da je održavanje Dana nauke u ovom gradu prilika da se na pravi način promoviše i podiže svest o značaju ulaganja u nauku.

“Oni su veoma značajni za razvoj, kako zemlje, tako i lokane zajednice. Regionalni inovacioni centar biće iduće godine otvoren i predstavlja priliku za razvoj i zapošljavanje mladih ljudi u nauci”, naveo je Biševac.

Koordinator novopazarskog Regionalnog inovacionog startap centra Šemsudin Plojović ocenio je da je održavanje ove manifestacije važno zbog prethodnog odsustva aplikacija sa ovih prostora.

“Smatram da je ovo dobra prilika da svi oni koji su zaintersovani, dobiju dodatne informacije i da ih to motiviše da se zaista prijave za neke od ovivh programa, koji su izuzetni, kako po načinu priavljivanja, tako i po sredstvima koji se daju i mentorstvu”, zaključo je Plojović.

Osim ministarstva nauke, na današnjoj manifestaciji učestvovali su i Fond za inovacionu delatnost, Fond za nauku i Centar za promociju nauke.

Posetioci su mogli da vide i spektre koji se koriste u eksperimentima za merenje zračenja mobilnih telefona i infracrvenog svetla na njima.

N. Šehović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti