Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Osam godina od pogibije sedam osoba u padu vojnog helikoptera

Pre osam godina na današnji dan u blizini Beograda poginuli su novopazarski lekar Dževad Ljajić i anesteziolog Miroslav Veselinović u padu helikoptera Vojske Srbije prilikom transporta životno ugrožene bebe iz Novog Pazara.

Tom prilikom živote su izgubili i pilot major Omer Mehić, pilot kapetan Milovan Djukarić, zastavnik Nebojša Trajić, mehaničar letač Ivan Miladinović i beba iz porodice Ademović.

Podsećamo da je pre četiri godine postavljena spomen ploča Ljajiću i Veselinoviću na zgradi Medicinske škole “Dva heroja”, na kojoj je ispisana poruka „Ono što činimo za života odjekuje u večnosti“.

Osnovna škola u Dugoj Poljani, gde je rođen Ljajić, od prošle školske godine nosi ime “Dr Dževad Ljajić”.

U javnosti se vodila rasprava zbog čega je helikopter, uprkos složenim meteorološkim uslovima, pokušao sletanje na civilni a ne na vojni aerodrom u Batajnici ili heliodrom kod Vojnomedicinske akademije na Banjici kao i ko je odlučio da se leti za Beograd a ne za Kragujevac, Niš ili Kraljevo.

Više javno tužilaštvo u Beogradu, 15 meseci nakon pada, saopštilo je da neće biti pokrenut krivični postupak protiv osoba koje učestvovale u pripremi i izvršenju zadatka.

Kako je Tužilaštvo navelo, Komisija za osnovno ispitivanje udesa i Komisija za ispitivanje vanrednog događaja nisu utvrdile da je to delo izvedeno iz nehata ili sa umišljajem.

U predistražnom postupku ustanovljeno je i da je u lancu komandovanja bilo propusta ali da oni nemaju krivično pravnu težinu, već eventualno disciplinsku.

A. Bajrović/Beta

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti