Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Oštećena vrata manastira Svete Velikomučenice Varvare

Ulazna vrata pomoćnog objekta manastira Svete Velikomučenice Varvare u selu Lukocrevu, nadomak Novog Pazara, oštetile su za sada nepoznate osobe.

Oštećenje je otkrio u četvrtak iguman manastira Đurđevi stupovi Gavrilo.

Dnevni list Danas piše da je on od meštana čuo da su, prethodnog dana, u blizini manastira primetili dva dečaka sa planinarskim čekićima, te da je o incidentu obavestio načelnika Policijske uprave u Novom Pazaru.

Kako navode, iguman Gavrilo je rekao da je od osamdesetih godina, kada su otkriveni ostaci manastirskog kompleksa, pa do sada taj prostor svake godine na udaru vandala.

Najveći incident se dogodio pre dve godine, kada je na tom lokalitetu podmetnut požar.

Iguman ističe da su vandalizam osudili i podršku mu dali novopazarski gradonačelnik Nihat Biševac, ali i Islamska zajednica u Srbiji, sa kojom imaju dobru saradnju.

SNS: Nesavesni pojedinci pokušavaju kreirati ambijent mržnje

Tim povodom Gradski odbor Srpske napredne stranke (SNS) u Novom Pazaru najoštrije je danas osudio skrnavljenje ovog manastira.

Oni su u saopštenju za javnost pozvali predstavnike državnih organa da spreče ponavljanje ovakvih nedela, kao i da se izvršioci što pre pronađu i odgovaraju u skladu sa zakonom.


“Pomoćni objekat srednjovekovnog manastira našao se ponovo na meti vandala, koji ovakvim suludim namerama pokušavaju da unište značajan kulturno-istorijski spomenik Srbije i Srpske pravoslavne crkve. Dok se uz ogromnu podršku Vlade Srbije i predsednika Aleksandra Vučića bavimo time kako da poboljšamo naš životni standard, kako da otvorimo nova radna mesta, nesavesni pojedinci svojom bahatosću i verskom netolerancijom pokusavaju kreirati ambijent mržnje, svađa i podela”, navodi se u saopštenju novopazarskog odbora SNS-a.

Oni su istakli da je Novi Pazar grad mladih i vrednih ljudi, koji spaja različitosti, te da smatraju da ovakvi pokušaji štete dobrim odnosima i narušavaju mir u vremenu kada trebamo biti svesni snage zajedništva.

Središte: Ovo je napad na državu i dobrosusedske odnose

Udruženje građana “Središte” u Novom Pazaru tvrdi da ovo nije prvi put da se ovaj manastirski objekat našao na meti vandala, koji na ovaj način pokušavaju da unište postojanje srpske kulturne baštine.

“Manastir koji je osnovan u 15. veku, koji je bio sedište raških mitropolita i koji je odlukom Vlade Republike Srbije proglašen za kulturno dobro, očigledno nije predmet poštovanja kod jednog, nadamo se malog broja stanovnika Novog Pazara. Ovom prilikom nije izvršen samo napad na kulturno dobro i crkvenu imovinu, već na državu i dobrosusedske odnose u Novom Pazaru”, navode u ovom udruženju.

Dodaju da je neophodna opšta osuda od strane svih institucija, ali i primerena kazna za počinioce.

NVO: Incident može negativno uticati na međureligijske i međuetničke odnose

Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Kulturni centar DamaD i Urban-In najoštrije su osudili ovaj vandalski čin, tražeći od državnih organa da hitno i profesionalno reaguju, pronađu i procesuiraju počinioce.

“Sa žaljenjem se suočavamo sa još jednim incidentom koji može negativno uticati na međureligijske i međuetničke odnose u našem gradu i izražavamo duboku zabrinutost za očuvanje multikulturalnosti i zajedništva kao našeg viševekovnog obeležja. Po ko zna koji put zahtevamo da nadležni organi istinito i pravovremeno obaveste javnost o rezultatima istrage kako bi bilo sprečeno širenje glasina, dezinformacija i poluistina koje štetne posledice ovog nemilog događaja mogu učiniti još opasnijima po naš grad i zajednički život u njemu”, navode ove nevladine organizacije.

Kako ističu, samo se pravovremenim, adekvatnim i transparentnim postupanjem nadležnih organa široj javnosti šalje poruka da se našem gradu ne toleriše bilo kakva diskriminacija, niti ima mesta verskoj, nacionalnoj ili rasnoj netrpeljivosti.

“Na žalost, moramo napomenuti da od nadležnih organa još uvek nema nikakvih informacije u vezi sa nedavnim ispisivanjem grafita mržnje na zidu Osnovne škole ‘Meša Selimović’ u Novom Pazaru. Ponovo pozivamo sve naše sugrađane da i dalje budu potpuno posvećeni ličnom i profesionalnom doprinosu izgradnji međureligijskog i međuetničkog poverenja, razumevanja, solidarnosti i tolerancije u našoj lokalnoj zajednici”, piše u ovom sapštenju.

A.Bajrović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti