Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Paučinac: Ne pristajemo na status drugorazrednih građana

Predsednik Inicijative slobodnih građana (ISG) Aladin Paučinac rekao je večeras u Novom Pazaru da oni ne pristaju na status drugorazrednih ili trećerazrednih građana.

On je okupljenima na skupu “Sandžak protiv nasilja” rekao da su im svaki Bošnjak, ali i svako mesto gde oni žive podjednako važni.

“Mi smo društvo nasilja, jer ovde možeš biti ili nasilnik ili neko ko to nasilje trpi. Vi koji ste se ovde okupili svedočite da nećete da trpite nasilje u bilo kojem obliku. Mi smo sa nadom dočekali 5. oktobar, ali 6. ovde nikada nije došao. Zakon nije isti za sve i to je ono što boli ljude i generiše nasilje”, rekao je Paučinac.

Iz ISG je ranije saopšteno da su se oni na ovaj način pridružili zahtevima protesta koji nose naziv “Srbija protiv nasilja”, sa posebnim akcentom na smenu ministra policije Bratislava Gašića.

Paučinac je rekao da ovaj protest zbog zločina koji se desio u Priboju, ima svoje specifičnosti.

“Možda ovo ubistvo nije zločin iz mržnje, ali bekstvo i pokušaj blaže kvalifikacije krivičnog dela pokazuje koliko su Bošnjaci iz Priboja ugroženi. Mi nećemo dozvoliti da se niko ponižava i ubija u Sandžaku, ma ko god da je”, rekao je Paučinac.

On je pročitao zahteve građana sa ovog skupa:

  1. Najtežu kaznu za svirepog ubicu mladića Ervina Ćelahmetovića iz Priboja;
  2. Smenu načelnika granične policije i komandira PS Priboj;
  3. Otkaz i kazne svim policajcima i službenicima koji nisu sprečili ubistvo i nisu sprečili bekstvo ubice;
  4. Otkaz i kazne svim policajcima koji su pomogli ubici da pobegne;
  5. Javno saopštenje ministra policije u kojem će obrazložiti šta se desilo sa policajcima koji su prošle godine u Priboju pozivali pesmama na novi genocid nad Bošnjacima;
  6. Pooštravanje kazni za svaku vrstu ratnohuškačke retorike i poruka koji šire međunacionalnu i međuversku mržnju i netoleranciju.

A. Bajrović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti