Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Počela antikorupcijska obuka u Novom Pazaru

Predstavnici Instituta za istraživanje korupcije “Kareja“ iz Pančeva i nevladine organizacije Urban-in počeli su danas dvodnevnu antikorupcijsku obuku za oko 20 polaznika iz Novog Pazara.

Penzionisani policijski inspektor i osnivač ovog instituta Siniša Janković rekao je novinarima da je cilj obuke “Čuvajmo Novi Pazar od korupcije“ da se polaznici upoznaju sa osnovnim pojmovima, na koji način mogu da se suprostave korupciji, šta su opasnosti i rizici, ali i blagodeti tog posla.

“Svesni smo da za 80 minuta ne možemo da prenesemo veliko znanje, ali kada su građani pravilno informisani, znanje će lako steći. Bili bi veoma srećni kada bi ishod ovog događaja bio osnivanje antikorupcijske organizacije u Novom Pazaru, koju bi podsticali na dalji rad“, rekao je Janković.

Izvršni direktor nevladine organizacije “Urban-in” Sead Biberović smatra da je korupcija sistemska pljačka građana ogromnih razmera.

“Borba protiv korupcije je na žalost spala na organizacije civilnog sektora, kao što i sami vidite. Nadam se da ćemo sa ovih antikorupcijskih događaja izaći sa konkretnim predlozima ili inicijativama za neku ozbiljniju borbu protiv korupcije“, rekao je Biberović.

Polaznici obuke će tokom drugog dana anketirati prolaznike, a biće organizovana i antikorupcijska konferencija “Moć ili nemoć antikorupcijskog zakona o organizaciji i nadležmosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije”.

Ovaj multiantikorupcijski događaj “Kareja“ realizuje kroz zagovaračku inicijativu „Sprovođenje antikorupcijskih politika je jedini pravi put Srbije u Evropsku uniju“. 

Inicijativa je deo projekta „EU Resurs centar za civilno društvo u Srbiji“ koji sprovodi Beogradska otvorena škola (BOŠ) Incijativa se odnosi na dokument javne politike: Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije.

A.Bajrović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti