Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Počela obuka nezaposlenih za vođenje poslovnih knjiga

Nezaposleni polaznici obuke za vođenje poslovnih knjiga u Novom Pazaru danas su imali prvo predavanje u Filijali Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ).

Ovo je drugi ciklus predavanja, kroz koji će proći 20 nezaposlenih, a do kraja septembra planirano je ukupno 100 polaznika.

Savetnica u zapošljavanju Mersiha Delić pojasnila je novinarima da je ova obuka namenjena onima sa četvrtim stepenom obrazovanja.

„Obuka je besplatna, a svi polaznici dobijaju novčanu pomoć u iznosu od 20.000 dinara. Ona može da se pohađa online ili neposredno“, rekla je Delićeva.

Potprolka ove službe Aida Bojadžić rekla je da će pored ove uskoro organizovati još dve obuke.

„Prva i najatraktivnija obuka je ‘Put do uspešnog preuzetnika’, koja je preduslov da za konkurisanje sredstava za zapošljavanje i pokretanje sopstvenogi biznisa. Druga obuka je za aktivno traženje posla, koja je namenjena nezaposlenim licima koja žele aktivno i samostalno da traže posao, pa će na ovaj način naučiti da urade svoj CV, odnosno kako da se u najboljem svetlu da se prestave poslodavcu“, istakla je Bojadžićeva.

Ona dodaje da je glavni razlog ovih obuka da privuku što veći broj nezaposlenih da se aktiviraju u traženju posla i da koriste usluge njihove filijale.

Nakon završenih obuka svi polaznici dobijaju sertifikat koji im može biti od velike koristi u budućnosti.

„Najzapaženiji je program za samozapošljavanje, jer u toku ovog meseca očekujemo raspisivanje svih 13 javnih poziva. Mi svakodnevno imamo obuke koje konstruktivno utiču i na one koji nisu dovoljno motivisani. Svakako oni koji su aktivni i zainteresovani, brže će doći do posla“, kaže Bojadžićeva.

Ona je istakla da NSZ posebno vodi računa o uključivanju nezaposlenih osoba sa invaliditetom u sve mere aktivne politike zapošljavanja.

“Početkom ove godine pet takvih osoba uspešno je završilo osnovnu informafičku obuku. U narednom periodu radićemo na većem podsticaju zapošljavanja i ove kategorije nezaposlenih“, zaključila je Bojadžićeva.

M. Jovičić

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti