Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Počela sanacija južnog bedema Novopazarske tvrđave

Rekonstrukcija južnog bedema Novopazarske tvrđave počela je danas sanacijom i stabilizacijom zidova.

Vrednost ovog projekta, čiji je nosilac Turistička organizacija Novog Pazara, je 18 miliona dinara, koje su obezbedili Ministarstvo turizma i omladine u iznosu 15 miliona i lokalna samouprava tri miliona dinara.

Direktor ove organizacije Dejan Belojica rekao je novinarima da je rok za realizaciju radova četiri meseca.

“Projekat je još jedna kockica u mozaiku za realizaciju ideje da dobijemo muzej na otvorenom na gradskoj tvrđavi. Nakon prve faze i hitne sanacije koja je ovde neophodna, u dogovoru sa Zavodom za zaštitu spomenika će se pristupiti drugoj fazi i svim neophodnim radovima na ovoj lokaciji ”, rekao je on.

Arhitektica i konzervatorka Zavoda za zaštitu spomenika Jovana Šunjevarić kaže da su oni zadovoljni početkom ovih radova.

“Poznato vam je da je južna tabija konstruktivno veoma ugrožena, a ovim projektom je predviđena njena kompletna sanacija. Zavod će pratiti radove i imati, po uobičajenoj proceduri, konzervatorski nadzor,a sve to će pratiti i arheološka istraživanja u slučaju da se pojave neki novi podaci”, rekla je ona.

Glavni gradski urbanista Elvir Hamidović smatra da je iskorišćen poslednji rok za sanaciju ovog bastiona.

“Imamo najavu početka rekonstrukcije hamama, što uz kompleks Stare čaršije čini jedinstvenu urbanu celinu u Novom Pazaru. Ovaj grad to i zaslužuje, naročito što je projektom predviđeno da zdanje zadrži autentičnost”, rekao je on.

Sanaciju ovoog bedema izvodiće kompanija “Koto“ iz Beograda, koja radi na rekonstrukciji kule Džephane i Altun-alem džamije.

Novopazarska tvrđava, spomenik kulture od izuzetnog značaja, predstavlja srednjovekovno tursko utvrđenje, koje je sredinom 15. veka podigao jedan od naslavnijih osmanlijskih vojskovođa Isa beg Ishaković.

A.Bajrović

Foto: Grad Novi Pazar

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti