Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Pomozimo čarobnoj Vivijen da progovori

Devojčica Vivijen Linč iz Vranja, koju smo upoznali pre četiri godine kroz dokumentarni film “I ja sam čovek“, danas je učenica drugog razreda Osnovne škole “Vuk Karadžić“ u tom gradu, po redovnom programu.

Kroz ovaj dokumentarac smo vam, kroz priču majki dečaka iz Novog Pazara i devojčice iz Vranja, predstavil kako izgleda svakodnevnica, ali i problemi dece sa autizmom na jugu i jugozapadu Srbije.

Vivijenina mama, Ivana Stošić kaže za portal Free media da je ona najbolja matematičarka u razredu.

Na žalost, njen najveći problem je i dalje ostao govor, ali je uspela da savlada dobro pisanje, kroz koje i komunicira sa okruženjem.

Ivana ističe da odgovori na pitanja koje joj se postave nisu oni koji se očekuju od deteta koje ima devet godina. Gramatički do perfekcije, odgovara na srpskom i engleskom jeziku.

Vivijen Linč

Odmah nakon snimanja ovog dokumentarnog filma Vivijen je skoro dve godine na svakih 25 dana išla u Ukrajinu, kod čuvenih naučnika Dmitrija Malceva i Šeika Makara, koji su zajedničkim snagama pronašli uzroke zbog kojih ona ima problem.

Šeiko Makar preuzima star u svoje ruke i stvari kreću da se menjaju iz korena.

“To je pre svega bila njena genetika metabolizma i genetika metahondrija. Išlo se na imunološku terapiju sa imunoglobinima, a sve na osnovu naučnih testova i analiza. Vivijan je postigla izuzeten napredak, prosto neverovatan. Počela je normalno da se hrani, da pije vodu, koju pre toga nije pila“, priča nam Ivana.

Ističe da je novo iznenađenje za sve njih bio njen polazak u školu, kada je maltene preko noći počela da radi devet računskih operacija i vadi kvadratne korenove brojeva do 20.000.

To se sve desilo bukvalno u jednom danu, 14. marta prošle godine.

“Rat u Ukrajini traje već dve godine, ali smo svakog dana na vezi sa našim Šeikom Makarom, koji prati Vivijen i njeno stanje na dnevnoj bazi, menjamo terapiju. Za nas je on odavno prestao da bude njen lekar, već ga smatramo članom porodice. Njegova zainteresovanost i znanje i moj fanatizam da Vivijen bude dobro su doveli do ovoga. Ukrajinu smo posle meseci bolničkog i kućnog lečenja napustile dva dana pred rat. Ostalo je odraditi poslednji korak, DNK metahondrija koji se samo radi u Americi. Dakle, da bismo sve to saznali i došli do toga da ona počne da priča moramo da odemo u Ameriku“, kaže Ivana.

Međutim, od tog odlaska u Ameriku ih deli velika suma novca, odnosno pet miliona dinara.

“Taj novac mi trenutno nemamo, jer smo sve što smo imali potrošili za ranije lečenje u Ukrajini, a osim toga, njeni mesečni lekovi nas koštaju oko 1.500 evra“, kaže Ivana.

Priča nam da je prinuđena da prodaje svoju garderobu preko interneta, po znatno nižoj ceni od one po kojoj je plaćena, u grupi Humanitarne licitacije, kako bi što brže napunila račun Vivien otvoren u Fondaciji.

Do sada je preko Fondacije “Humanost bez granica“, ali privatnim uplatama, angažovanjem njene škole, divnih ljudi putem bazara da Vivijen progovori prikupljeno oko 1,4 miliona dinara.

Poslednja šansa za Vivijen odlazak u Ameriku je u aprilu ove godine.
  • Ivana je apelovala na sve ljude dobre volje koji su u prilici da im pomognu, slanjem sms poruke u Srbiji 163 na 2407 ili uplatom na račun 160-6000001695573-10, svrha doznake 163.
  • Devizni broj računa je 160-6000001695988-26, IBAN:RS35160600000169598826.
  • Oni koji žive u Bosni i Hercegovini mogu da pomognu pozivom na broj 17103, koji se naplaćuje 2KM.

Možemo li to zajedno?

A.Bajrović

Foto: Privatna arhiva

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti