Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Potpisan Sporazum o saradnji na rekonstrukciji Altun-alem džamije

Ministar turizma i omladine Husein Memić, gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac i predsednik Mešihata Islamske zajednice (IZ) u Srbiji Mevlud Dudić potpisali su danas Sporazum o saradnji na rekonstrukciji, sanaciji i restauraciji Altun-alem džamije.

Ova džamija predstavlja jedno od retkih remek-dela islamske arhitekture iz 16. veka, a prema ovom Sporazumu radovi će biti završeni za 18 meseci.

Ukupna vrednost radova je 67,1 milion dinara, od čega će Ministarstvo turizma i omladine izdvojiti 56 miliona dinara, dok će Grad Novi Pazar sa 11,1 milion dinara finansirati konzervatorski i stručni nadzor.

Muftija Dudić je nakon potpisivanja Sporazuma novinarima rekao da je ovo veliki dan za sve građane.

”Ovo je jedna od značajnijih džamija na Balkanu, a nije poznato kada je poslednji put bila njena ozbiljna rekonstrukcija. Ovoj generaciji je pripala čast da povrati stari sjaj i izgled Altun-alem džamije iz 16. veka. Zahvalan sam predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, ministru Memiću, gradonačelniku I svima onima koji sun am bili podrška”, rekao je Dudić.

On je podsetio da je Vučić prilikom nedavnog boravka u Novom Pazaru najavio da će Vlada Srbije finansirati rekonstrukciju ove džamije.

Potpisivanje Sporazuma o saradnji

Ministar Memić je izrazio želju da Altun-alem džamija bude prvi projekat koji će finansirati, a da uskoro srediti carsku džadu i obnoviti hamam.

“Ovo je važan dan za sve nas. Od kako sam ministar za Novi Pazar je opredeljen ne tako mali iznos sredstava, a sa ulaganjima ćemo nastaviti i u narednom periodu. Uskoro ćemo potpisati ugovor za rekonstrukciju doma u okviru manastirskog kompleksa u Sopoćanima, vredan preko 50 miliona dinara. Osim toga, važan projekat je i izgradnja Omladinskog centra od 3.000 kvadrata, za koji smo opredelili 140 miliona dinara”, rekao je Memić.

Gradonačelnik Biševac ocenio je da će rekonstrukcijom Altun-alem džamije biti značajno upotpunjena i obogaćena turistička ponuda grada u pogledu verskog i kulturnog turizma.

“Drago nam je što učestvujemo u ovom projektu, a već smo se dogovarali sa muftijom Dudićem o narednim. Zahvalio bih se svima koji su doperineli realizaciji ovog projekta”, rekao je gradonačelnik.

A. Bajrović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti