Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Potpisani ugovori novčanog podsticaja poljoprivrednicima

Ugovori sa 23 poljoprivrednika koji su dobili ukupno 6,7 miliona dinara za podsticaj na konkursu Fondacije Ana i Vlade Divac, Regionalne razvojne agencije Sandžaka SEDA i gradom, potpisani su danas u Novom Pazaru.

Konkurs je bio raspisan u okviru projekta „Lokalni fondovi za razvoj poljoprivrede“, a poljoprivrednici, koji su dobili kao pozajmicu po 300.000 dinara, kažu da će sredstva iskoristiti za različite namene.

Jedan od njih, Esad Hanuša iz sela Požega rekao je medijima da će novac iskoristiti za kupovinu autohtonih sorti bivola.

“Ne znam da li će mi ova sredstva biti dovoljna, ali za sve što ne bude dodaću sam. Znači mi puno ova pomoć u ovako teškim uslovima rada”, rekao je Esad.

“Donaciju ću koristiti za kupovinu rotofreze i za tarup, to je nešto što nije često kod nas, ali se nadam da će u budućnosti početi više da se koristi, jer je to mašina koja melje travu. Ona je namenjena za naše terene, naročito tamo gde ima korova”, rekao je Hido Dupljak iz sela Trnava.

Oni će ovaj novac vraćati u naredne tri godine, od čega je prvih godinu dana grejs period, a nakon toga se vraća na kvartalnom nivou.

Ukoliko u drugoj godini vrate kompletan iznos, grad Novi Pazar će im dati bepovratno 10 odsto sredstava.

Gradonačelnik Nihat Biševac pojašnjava da u ovom projektu grad učestvuje sa oko 5,5 miliona dinara.

“Rešili smo da ove godine da osnujemo Lokalni fond za podsticaj razvoja poljoprivrede i da na taj način pomognemo poljoprivrednicima. Vidimo veliku šansu i potencijal za razvoj našeg kraja upravo u razvoju poljoprivrede, zato smo i osnovali taj fond”, kazao je Biševac.

Lokalni fond za podsticaj razvoja poljoprivrede osnovan je uz podršku Projekta “Velika mala privreda” koji finansira USAID, a sprovodi ACDI/VOCA.

Regionalni kordinator projekta “Velika i mala privreda” Ahmet Halilagić rekao je da je ovo finanasijska podrška poljoprivrednicima u iznosima koji su vrlo značajni za početak njihove sezonske poslovne aktivnosti.

“Inače to su vrlo fleksibilni iznosi koji su vrlo komlikovani u smislu kada se obraćaju bankama. Ovo je jedan način preko mehanizma koji smo mi sa Regionalnom razvojnom agencijom SEDA, sa našim partnerima Ana i Vlade Divac i lokalnom samoupravom uspustavili jedan takav fond da se sredstva na jedan transparentan i jednostavan način mogu koristiti za obavljanje redovnih aktivnosti koje gazdinstva i poljoprivrednici imaju početkom sezone”, istakao je Halilagić.

Direktor Regionalne razvojne agencije SEDA Samir Kačapor istakao je da je konkurs bio otvoren do 24. februara.

“Važnost ovog projekta je u tome što poljoprivrednik može da pozajmi novac, da ima godinu dana u kojoj ne mora sve da vrati, ali ako vrati dobija od grada i bespovratni deo, što je motivišuće i za njih, a i za nas, kao i za Međuopštinsku uniju koja nam je partner na ovom projektu. Mislim da će ovaj fond rasti iz godine u godinu i ne samo kroz opštinska sredstva već i kroz potencijalna sredstva naših domaćih filantropa, ljudi koji žele da investiraju i ulože sredstva u jedan ovakav fond”, rekao je Kačapor.

Novi Pazar je jedna od četiri opštine sa kojom je u okviru projekta „Lokalni fondovi za razvoj poljoprivrede“ potpisan ugovor o osnivanju fonda čija je namena pružanje višegodišnje podrške poljoprivrednicima putem korišćenja finansijskih sredstava koja obezbeđuju grad Novi Pazar i Fondacija Ana i Vlade Divac.

M. Jovičić

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti