Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Povećana koncentracija gasova uzrok trovanja rudara

Ministarstvo rudarstva i energetike saopštilo je danas da je prema preliminarnom izveštaju Republičke rudarske inspekcije, do trovanja rudara u rudniku uglja Štavalj kod Sjenice, došlo usled povećane koncentracije jamskih gasova i nedostatka dovoljne količine kiseonika.

“Usled otkopavanja na otkopnom radilištu (NO-1) došlo je do kontakta sa otkopanim delom jame, zatim do mešanja svežeg vazduha i vazduha iz otkopanog dela, koji ima smanjen procenat kiseonika, zbog čega je smanjen procenat kiseonika u ukupnoj količini vazduha u prostoriji u kojoj su se nalazili zaposleni”, navodi se u saopštenju.

Ministarka rudarstva Dubravka Đedović naložila je ranije vanredni inspekcijski nadzor zbog ovog događaja u rudniku Štavalj, koji se dogodio u sredu oko devet časova.

U Dom zdravlja u Sjenici se zbog zdravstvenih problema tog dana javilo sedam zaposlenih, od kojih su tri radnika zadržana na bolničkom lečenju, a četiri su upućena na kućno lečenje i oporavak.

Prema poslednjim informacijama, rudari koji su na bolničkom lečenju osećaju se dobro i očekuje se da, nakon odobrenja lekara, uskoro budu pušteni iz bolnice.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti