Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Predstavljen lokalni fond za razvoj poljoprivrede

Regionalna razvojna agencija “SEDA” raspisala je Konkurs za podsticajna sredstva iz lokalnog fonda za razvoj poljoprivrede u Novom Pazaru.

Konkursom je planirana podrška poljoprivrednicima koji se bave proizvodnjom i preradom hrane, a za ove namene izdvojeno je ukupno šest miliona dinara.

Direktor SEDE Samir Kačapor rekao je novinarima da se ovim konkursom posebno pozivaju žene i mladi nosioci poljoprivrednih gazdinstava.

“Konkurs je otvoren do 24. februara, a svi poljoprivrednici i lokalni proizvoiđači moći da konkurišu za pozajmicu do 300.000 dinara, koju će vraćati u naredne tri godine. Prvih godinu dana je grejs period, nakon toga vraća se na kvartalnom nivou. Ukoliko u drugoj godini vrate kompletan iznos, grad će im dati bepovratno 10 odsto sredstava”, rekao je Kačapor.

Pozajmica će poljoprivrednicima koristiti za nabavku nove ili polovne opreme, nabavku priplodnih junica ili drugih kultura kojima žele da se bave.

SEDA je ovaj Konkurs raspisala kao imlementacioni partner u skladu sa ugovorom o saradnji zaključenim između Grada Novog Pazara, Fondacije Ana i Vlade Divac i i uz podršku projekta „Velika mala privreda”.

Pomoćnik gradonačelnika Nihad Hasanović kaže da je ovo jedan od načina da pomognu poljoprivrednicima, za koje je će ove godine iz budžeta biti izdvojeno 20 miliona dinara.

“Verujem da će neki naši sugrađani kada vide da se ova sredstva daju transparetno, deo svoje godišnje dobiti uložiti u ovaj fond. Na taj način mogu da pomognu da se iz godine u godinu povećava broj ljudi koji žele da koriste ta sredstva”, rekao je Hasanović.

Menadžer za poljoprivredne projekte u Fondaciji Ana i Vlade Divac kaže da su oni tokom rada na terenu sa poljoprivrednicima zaključili da im je najpotrebniji novac, te učešćem na ovom Kokursu koriste način da im pomognu.

“Na ovaj način pomažemo male poljoprivrednike koji ne mogu da konkurišu za lokalna i državna sredstva, jer nemaju početna ulaganja. Ovaj projekat im omogućuje da dobiju početna sredstva, da ostvare svoju investiciju, da je realizuju, a nakon toga mogu da konkurišu kod opštine i kod države za povraćaj novca”, rekao je Milijan Maraš.

Javni poziv se objavljuje u okviru programa „Lokalni fondovi za razvoj poljoprivrede“ koji sprovodi Fondacija Ana i Vlade Divac u okviru Projekta „Velika mala privreda“, koji finansira USAID, a implementira ACDI/VOCA.

M. Jovičić

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti