Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Prekriven mural koji je promovisao nastavu na bosanskom

Mural u centru Novog Pazara, na zgradi Javnog komunalnog preduzeća „Gradska čistoća“, kojim je promovisana nastava na bosanskom jeziku prekriven je iz za sada nepoznatih razloga.

Predsednik Odborničke grupe Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Ahmedin Škrijelj tražio je na sednici Skupštine grada u sredu obrazloženje od gradskog rukovodstva o tome ko je radnicima dao nalog da se ovaj mural prekrije malterom.

„Nisam dobio nikakvo obrazloženje, ali su mi obećali da će nam u dogledno vreme pružiti informacije o tome. Pitanje je, ako grad to nije odobrio, ko ima pravo to da uradi i kome smetaju ti murali kojima se promoviše jedno od temeljnih prava koje je Ustavom Srbije zagarantovano Bošnjacima“, rekao je Škrijelj za portal Free media.

On je istakao da su građani zatečeni time što je urađeno, te da ne postoji “nijedno racionalno objašnjenje koje može da opravda ovakav necivilizacijski postupak“.

Izrada murala u leto 2018. godine

Mural su uradili pre pet godina mladi novopazarski slikari u okviru kampanje Bošnjačkog nacionalnog vijeća “Bosanski, jer smo Bošnjaci“, a između ostalog sadržao je stihove Ćamila Sijarića “Tamo gde se teško živi-lijepo se govori“.

U okviru ove kampanje tada je urađeno nekoliko murala u centru Novog Pazara, Tutina i Sjenice.

A. Bajrović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti