Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Prikazan dokumentarac “Ne tiče me se… Tiče se svih nas”

Projekcijom dokumentarog filma “Ne tiče me se… Tiče se svih nas” u Galeriji Multimedijalnog centra u Novom Pazaru večeras je nastavljeno obeležavanje globalne kampanje “16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja”.

Osim u Novom Pazaru, film je u isto vreme prikazan i u Tutinu, u cilju skretanja paženje javnosti na važnost prijavljivanja nasilja.

U filmu se obraćaju stručnjaci iz oblasti prevencije porodičnog nasilja, zaštite žrtava i zvaničnici institucija koje su zadužene da štite sve građane od bilo koje vrste nasilja, a posebno rodno zasnovanog.

Sa prisutnim građanima pre projekcije filma razgovarala je psihološkinja Sabina Hajrović, iz psihološkog centra “Haja”.

“Sama je tražila”

Nevladina organizacija Impuls iz Tutina u četvrtak je bila domaćin “Pan pozorištu” iz Beograda, čiji glumci su u okviru projekta “Sama je tražila” izveli predstavu koja ukazuje na nasilje nad ženama, koje je u Srbiji u porastu.

Ciljevi ovog projekta su da umetnički čin, koji o ovoj teškoj temi govori, bude dostupan gledaocima i da menja svest u društvu.

Rediteljka Ksenija Krnajski kaže da je ovom predstavom htela da da podršku svim ženama, da znaju da nisu same i da osvesti mlađe generacije.

Predstava “Sama je tražila” foto: NVO Impuls

“Mučile smo se radeći ovu predstavu, ne samo zato što nismo naišle na sistemsku podršku već zato što smo se mnogo naljutile zbog nepravde i osećanja nemoći da zapravo pomognemo onima koji kopne, da ponudimo formulu za izlazak iz začaranog kruga žrtva-policija-lekar-tužilaštvo-žrtva. Želimo da predstavu vidi mlađa populacija kako bi na problem reagovali na vreme i osvestili mlade ljude da nasilje nije nasledno i ne mora da se trpi”, rekla je Krnajski.

Predstava je rađena prema tekstovima Maje Pelević, Milana Markovića, Branislave Ilić, Danijele Kulezić – Vilson, Branke Stojković i Jasne Žmak, a citiraju ih Olivera Viktorović Đurašković, Branka Stojković, Maja Mitić, Bojana Đurašković, Tijana Janković.

M.Jovičić

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti