Novi Pazar
-4°C

Pripravničkim stažom do stalnog posla

Program pripravnika sa srednjim i visokim obrazovanjem više od tri godine uspešno koristi novopazarski portal A1tv i na taj način dolazi do zaposlenih o trošku Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ).

Glavni i odgovorni urednik ove medijske kuće Enes Radetinac pojašnjava da mu ova služba refundira troškove plata pripravnika za šest, devet ili 12 meseci, u zavisnosti od konkretnog programa, odnosno njihovog stepena obrazovanja.

“Najviše sam do sada koristio Program pripravnika sa srednjom školom i iskreno bih ga preporučio svim poslodavcima. Meni je najvažnije da moji zaposleni budu zadovoljni, a ovim Programom to postižem, jer su im primanja mnogo veća nego u okviru drugih mera zapošljavanja koje nudi Filijala NSZ u Novom Pazaru”, rekao je Radetinac.

Enes Radetinac

On je istakao da su tri koleginice ostale da rade kod njih i posle pripravničkog staža, a da sada imaju preko tri godine radnog staža.

Mlada Novopazarka Mejrema Nicević, koja od pre nekoliko meseci na ovom portalu obavlja pripravnički staž, kaže da je veoma zadovoljna uslovima koje joj pruža poslodavac, ali i samim programom.

“Program je odličan, jer NSZ kroz njega pruža priliku mladim ljudima da rade, što je od ogromnog značaja u trenutku kada je teško naći posao, naročito onaj koji volite. Imala sam sreću da moj poslodavac dugo koristi ovaj program, ali bih pozvala i ostale mlade ljude da se informišu, ulože trud i dođu do posla koji su oduvek želeli da rade”, rekla je Mejra.

Potparolka Filijale NSZ Aida Bojadžić kaže da je Program pripravnika sa srednjim školom jedan od najpovoljnih, u smislu iznosa opredeljih sredstava koji dobija poslodavac za finansiranje osoba koje su na pripravničkom stažu.

Na evidenciji Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Novom Pazaru je oko 30 odsto mladih.

“Ovaj program se odnosi na privatne poslodavce, a uslov je da su zainteresovani pripravnici mlađi od 30 godina i da su najmanje šest meseci na evidenciji NSZ, kao i da nemaju radnog iskustva. Pripravnički staž traje šest meseci, a NSZ refundira minimalnu neto zaradu, uvećanu za poreze i doprinose“, rekla je Bojadžićeva.

Ekipa portala A1tv i Aida Bojadžić

Ona smatra da je period od šest meseci dovoljan da poslodavac proceni da li je pripravnik odgovarajuća osoba za zasnivanje radnog odnosa nakon tog perioda, odnosno da nema nikakvu obavezu da to uradi ukoliko ne želi.

Bojadžićeva je pozvala poslodavce da posete prostorije Filijale NSZ i da se informišu detaljnije o ovom programu, a to mogu da urade i putem sajta i društvenih mreža, kao i nezaposlene da se konsultuju sa svojim savetnicima o ovom programu.

A. Bajrović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti