Novi Pazar
-4°C

Privatni časovi, potreba ili pomodarstvo?

Roditelji učenika osnovnih škola u Novom Pazaru sve češće plaćaju privatne časove, dok u ovim obrazovnim ustanovama smatraju da je to nepotrebno.

Kako portal Free media saznaje čas kod učitelja košta od 600 do 12.000 dinara, dok se časovi jezika, matematike, fizike i hemije mesečno kreću od 30 do 50 evra.

Jedna od majki sa kojom smo razgovarali kaže da privatnu nastavu plaća isključivo zbog manjka slobodnog vremena da radi sa decom.

„Muž i ja se bavimo privatnim poslom koji nema radno vreme, pa tako i ne stižemo sa decom da radimo domaće zadatke. Takođe, moja deca nemaju disciplinu da sama rade domaći, a na privatnim časovima stiču i radnu naviku. Mislim da ti privatni časovi imaju višestruku korist, ukoliko roditelji mogu da ih priušte deci“, rekla je za naš portal Alma Šantić.

Alma ističe da je gradivo za učenike mlađih razreda preobimno i da veoma brzo prelaze sa jedne lekcije na drugu, kao i da je nezgodno raditi sa detetom ukoliko roditelj ne poznaje dobro prirodne nauke ili jezik, tako da je u tom slučaju privatni učitelj ili profesor neophodan.

Druga majka, čije ime je poznato redakciji, tvrdi da učitelji deci ne objašnjavaju gradivo dovoljno i da ih na taj način namerno teraju na privatne časove.

  • Nekoliko direktora ovdašnjih osnovnih škola sa kojima smo razgovarali smatraju da su privatni časovi pomodarstvo, koje roditelji omogućavaju deci.

Direktor Osnovne škole „Rifat Burdžević Tršo“ Nusret Zuković smatra da su privatni časovi u nižim razredima nepotrebni.

„Nema potrebe da roditelji koristie usluge privatnog profesora, već treba da se više angažuju i prate rad dece, kao i školski plan i program i da se potrude da im približe gradivo. Takođe, postoji i dopunska i dodatna nastava gde su predmetni nastavnici dužni da detetu pojasne sve ono što mu nije jasno na času“, istakao je za naš portal Zuković.

On dodaje da razume i opravdava plaćanje privatnih časova iz stranih jezika, pa čak  i uzimanje privatnih časova pred kontrolni ili pismeni zadatak, a da za sve drugo roditelji treba da potraže savet od učitelja ili nastavnika.

„Nastavnici predmetne nastave treba da roditeljima pruže osnovne informacije o tome šta manjka kod njihove dece i da ih usmere na šta da obrate pažnju. Roditeljima je zbog nedoostatka vremena lakše da angažuju privatnog nastavnika ili učitelja“, rekao je Zuković.

Direktori škola sa kojima smo razgovarali takođe tvrde da u njihovim ustanovama nema slučaja da predmetni nastavnik ili učitelj daje privatne časove svojim učenicima.

M.Jovičić-H. Ziljkić

Tekst je nastao u okviru projekta „Slobodni mediji za slobodne građane“, koji sprovodi Free media. 

Projekat se realizuje u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD a administrira Media i Reform Centar Niš. Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove MRCN i Ambasade SAD već isključivo autora.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti