Novi Pazar
-4°C

Promovisana fugurina vinčanske kulture “Pazarka“

Glinena figurina “Pazarka“, koja je stara oko 7.000 godina i prema stilu izrade pripada najstarijoj fazi vinčanske kulture, predstavljena je danas u Muzeju “Ras“ u Novom Pazaru.

Figurina je pronađena u blizini Tušimske reke, u okviru jedne neolitske kuće.

Arheolog Mustafa Baltić rekao je novinarima da ona datira sa početka petog milenijuma pre nove ere.

„Interesantno je da je figurina visoka oko 10 centimetara, ima veoma izražene ženske atribute. Glava zbog rogova podseća na ovcu, a zašto je to tako utvrdiće se tek nakon opsežnih istraživanja, pa ćemo tu simboliku naknadno saznati. Neolitski ljudi su napravili figurinu, a oni se smatraju u posebnom sistemu prvi proizvođači koji su patentirali način i sadašnjeg života“, pojasnio je Baltić.

On je dodao da je predmet najverovatnije izradila žena, te da je pored ove figurine pronađena još jedna manja.

Direktor Muzeja Elmir Habibović kaže da su figurini dali simbolično ime “Pazarka“, jer je predstavljena kao deo Programa obeležavanja Dana grada.

„Naši arheolozi konstantno prate istraživanja na gasovodu koji prolazi kroz opštine Novi Pazar, Sjenicu i Tutin i kažu da je ovaj kraj pravi istraživački raj, jer gde god kopaju nađu po neki predmet. Verujemo da će se pored figurine pojaviti još neka retkost“, rekao je Habibović.

Tragovi vinčanske kulture pronađeni su na lokalitetima Dojeviće i Naprelje, a sada je u fazi utvrđivanje veze ta dva lokaliteta sa ovim gde je pronađena figurina.

M. Jovičić

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti