Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Promovisana knjiga legendi i priča iz starog Pazara

Autor knjige “100 legendi i priča iz starog Pazara“ Elijas Rebronja rekao je večeras da se u ovom kraju koriste brojni izrazi kojima ne znamo pravo značenje, a koji su ostali iz prošlih vremena.

On je na promociji knjige u Narodnoj biblioteci “Dositej Obradović” rekao da su ovom teritorijom putovali brojni narodi, od Ilira, Kelta, Avara, do Slovena i ostalih, a da su iza svih ostajale legende, koje i danas žive u tradiciji našeg naroda.

„Priča i legendi ima na hiljade, od kojih neke datiraju iz vremena kada je zapravo ova teritorija i nastala, ali računam da su poslednjih 100 godina nestale i da su se iz govora izgubile. Prava je šteta što nisu i ranije zapisivane i što nisu ostale budućim generacijama, kao značajan deo prošlosti i onoga što je nekada bilo“, rekao je Rebronja.

On je pojasnio da pod pojmom “stari Pazar“ ne podrazumeva stari grad, već uopšte teritoriju od postanka sveta, pa na ovamo.

„Ovo je zbirka priča i legendi koje su meni bile interesantne i koje sam zapisao. Nadam se da će neke nove generacije, studenti naša dva univerziteta, početi da se bave ovim naučnim radom i da će sve te stare priče istražiti do kraja”, rekao je Rebronja.

Kako kaže, neke od ovih priča je slušao kao mali od dede i nane, te da mu je materijal za ovi knjigu maltene od rođenja bio u glavi.

„Neke priče sam kasnije čuo od prijatelja i zapisivao, a neke su ostale od putopisaca koji su kroz ove krajeve prolazili i ono što je zvanična istorija zapisala. Knjiga je izuzetno pristupačna i zanimljiva, a trudio sam se da ne bude pisana naučnim stilom“, rekao je Rebronja.

Zainteresovani knjigu mogu kupiti narednih dana u prostorijama biblioteke, po ceni od 800 dinara, a prihod od njene prodaje namenjen u humanitarne svrhe.

Promocija ove knjige deo je Programa obeležavanja 562. rođendana Novog Pazara.

A. Bajrović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti