Novi Pazar
-4°C

Promovisana monografija i otvorena retrospektivna izložba Maksa Đerleka (VIDEO)

Povodom jubilarnih 40 godina stvaranja novopazarskog karikaturiste i dizajnera Muhameda Đerleka Maksa večeras je u Galeriji Multimedijalnog centra (MMC) promovisana monografija i otvorena retrospektivna izložba, a deo radova je izložen i u Muzeju "Ras".

Đerlek je za portal Free media ocenio da je ova monografija kruna njegovog rada. Prvu karikaturu objavio je 1983. godine u časopisu “Jež”.

“Odnos prema karikaturi nije kao što je nekada bio, pre 40 godina. Sada se redakcije plaše karikaturista, ali mi ostajemo i dalje kao neko ko na ovaj način želi da promeni svet”, rekao je Đerlek.

On je dodao da je za karikaturu potrebna hrabrost i poštenje, kao i da karikaturisti na drugačiji način posmatraju svet i drugačije ga kazuju od drugih.

Karikature Muhameda Đerleka Maksa

“Neku situaciju koja zna da bude problematična i teška, mi okrenemo na šalu, a opet kažemo istinu, koja aktere zaboli. Rad na karikaturi je sjajna vežba i za one koji je rade i za one koji je posmatraju. Putem karikature ja komuniciram sa svetom i želim to i dalje da činim”, istakao je ovaj umetnik.

Urednica programa Galerije MMC Amra Hodžić Jejna kaže da sa Đerlekom sarađuje već 15 godina i da je njegov rad izuzetno cenjen i poštovan, o čemu svedoče brojne nagrade koje je dobio.

“Galerija je izdavač ove monografija, a sama ideja je potekla iz više razgovora, ne samo ovde kod nas, već i urednika drugih oblasti. Svi ti naši formalni i neformalni razgovori sa kolegama umetnicima izrodili su ovu monografiju, koja nam je prosto bila potrebna. Ubuduće ćemo nastaviti istim tempom”, kazala je Hodžić Jejna.

Na promociji monografije govorili su istoričar umetnosti Redžep Škrijelj, slikar Mehmed Slezović i direktor Muzeja Elmir Habibović.

Retrospektivna izložba Đerlekovih radova podeljena je na prvih 20 godina stvaranja, koji su izloženi u muzeju, dok posetioci neke od njegovih radova koji su nastali u prethodnih 20 godina mogu pogledati u Galeriji do 6. aprila ove godine.

Đerlek je dobitnik više od 30 nagrada u zemlji i inostranstvu, otac petoro dece, sa diplomom pravnika. Likovnu akademiju nije nikada ni pokušao da upiše, a iza sebe tokom 40 godina duge karijere ima više samostalnih izložbi. Sarađivao je sa nekoliko dnevnih i nedeljnih listova u Srbiji, a oko 25 godina bio je saradnik najpoznatijeg humorističkog lista “Jež” .

Ukoliko ste propustili njegov intervju za portal Free media, možete ga pročitati OVDE.

M.Jovičić

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti