Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Promovisano dualno obrazovanje u Novom Pazaru

Direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje Gabrijela Grujić rekla je danas da ovaj vid sticanja znanja omogućava mladima da teoriju primene u praksi, ali i da nove veštine steknu u kompanijama.

Ona je na promociji Nacionalnog modela dualnog obrazovanja i okvira kvalifikacija u Novom Pazaru, koje je organizovalo Ministarstvo prosvete, rekla da je ovo prespektiva ekonomskog razvoja zemlje.

“Dualno obrazovanje je sadašnjost našeg društva. Novi Pazar ima svoj razvojni plan i to nam olakšava da planiramo upis učenika. Ovde su danas škole iz Raškog upravnog okruga, koje prepoznaju perspektivu programa dualnog obrazovanja”, rekla je Grujićeva.

U program dualnog obrazovanja za sada je u Novom Pazaru uključena samo Škola za dizajn tekstila i kože, sa profilima modni krojač i tehničar–modelar odeće, dok je u konkurenciji lokalnih preduzeća akreditovana kompanija “Mizan line”.

Grujićeva je istakla da je u oblasti visokog obrazovanja po dualnom modelu do sada u Srbiji akreditovano 36 programa, a da imaju zahteve za još 20 novih modula.

“Prema našim podacima u sistemu dualnog modela studija je 4.000 studenata. Ako se mladi na vreme opredele za ovakav model obrazovanja, njima je posao zagarantovan”, kaže ona.

Gradonačelnik Nihat Biševac smatra da je dualno obrazovanje model budućnosti za Novi Pazar, kao grad malog i srednjeg preduzetništva.

“Dualno obrazovanje ima za cilj da u prvi plan istakne važnost praktičnih znanja što olakšava mladima povezivanje sa poslodavcem. Svaki poslodavac, iskustvo nas tome uči, želi da u svojim redovima ima radnike spremne da proizvode i od starta rade konkretne poslove”, rekao je Biševac.

Zakon o dualnom obrazovanju počeo je da se primenjuje od septembra 2019. godine, a nastavu po dualnom modelu trenutno u Srbiji pohađa preko 10.000 učenika, a akreditaciju je steklo preko 850 kompanija.

A. Bajrović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti