Novi Pazar
-4°C

Protest građana Sjenice, traže kupovinu uglja u rudniku (VIDEO)

Oko 20 građana Sjenice protestovalo je danas ispred rudnika mrkog uglja Štavalj želeći da na taj način ukažu na problem sa lošom isporukom uglja žiteljima ove opštine.

Predsednik Udruženja građana “Sjenica i prijatelji” Željko Vranić rekao je novinarima da je cilj protesta da rukovodstvu ovog rudnika daju do zanja da oni nisu građani drugog reda.

Vranić je rekao da oni ne traže nikakvu milostinju, već da im se omogući kupovina uglja u rudniku, tvrdeći da to u ovom trenutku nije moguće.

Oni su rukovodiocima rudnika podneli zahteve da trgovačke firme smanje tovarenje sa pet na tri dana, da po jedan dan bude za sindikate rudara i građana, a da dva dana bude za obične građane, sve dok se ne podmire njihove potrebe.

“Mi pripadamo jednoj od najhladnijih opština u Evropi i tražimo normalan život za svoje građane da ne bi odavde odlazili. Ne tražimo blokade, niti stopiranje uglja, samo da budemo prioritet u snabdevanju, ali u slučaju da se to za mesec dana ne ispuni, blokiraćemo kompletan izlazak uglja iz Sjenice”, rekao je Vranić.

Sa druge strane, generalni direktor ovog rudnika Mensud Turković tvrdi da nema velikog problema, osim što im nedostaje bar 50 radnika i da se slaže da su ljudi uplašeni zbog sveopšte energetske situacije.

On kaže da je u poslednjih mesec dana od 1.050 tona komadnog uglja, 611 tona otišlo u Sjenicu, kao i da su ove godine u odnosu na prošlu isporučili 15 odsto više uglja.

Cena prevoza jedne tone uglja od Štavlja do Sjenice, u zavisnosti od prevoznika, kreće se i do 25 evra, što je duplo skuplje u odnosu na prošlu godinu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti